Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jarní rýmová

25. 04. 2023
0
28
271
Autor
Litarts

-

Jaro si tu již tančí v kroji,

i ptačí píseň pěje svoji.

Úklady zima stále strojí,

ve střetu, kdo s koho v tom boji.

-

Jarní, zimní, aktéři vlivní,

v projevech svých též často divní,

více či méně atraktivní,

avšak slunce sílí v aktivní.

-

Občas ještě i mrazík ranní,

co je třeba, se před ním chrání,

aprílový to přechod zrání,

místo sněhu kvítek v stráni.

-

 

 

 


28 názorů

Litarts
před rokem
Dát tip

To je Vaše věc. 


ne, nevěřím


Litarts
před rokem
Dát tip

Myslím to vážně. 


nevěřím, že to myslíš vážně


Litarts
před rokem
Dát tip

Pane Voříšku,

nechte si svoje pokleslé rady, stačí si jen přečíst, co píšete sám, aby bylo jasné, z jaké kulturní roviny kritizujete. Báseň ve vázaném verši pro mě není jen jednotný učesaný rytmus, ale především obsah, ve formálním vyjádření dle jeho specifických významových potřeb. Moje básně nejsou ani pro Vás, pane Voříšku, to jsme si přece již vyříkali dávno.  


nevěřím ti, že to myslíš vážně, že to nepoznáš, ale to už jsem ti psal


Litarts
před rokem
Dát tip

Pane Voříšku,

tato báseň může být jen taková, jaká je, neboť je moje, vše je v ní v pořádku. Právě ty rytmické odchylky v některých verších, vyplývající z obsahového podnětu (při zachování počtu slabik), jí dodávají výraznosti a osobitosti. Jednotný rytmus všech veršů tu není žádoucí, uvrhl by ji do banálního říkankového stereotypu. Váš učesaný rytmus v první sloce, kde jste změnil i text veršů, z ní udělal právě takovou odrhovačku. Já jsem básník, ne bulvární veršotepec. Tomu Vy ale nerozumíte. 


Neopravoval jsem ti báseň. Schválně se podívej, máš ji ve své podobě. Ono to ani nejde. Ukázal jsem ve svém komentáři, jak se dá vylepšit rytmus. Je i více variant.


Litarts
před rokem
Dát tip

Pane Voříšku,

chyby jsou v tpmto případě na Vaší straně, když mi báseň předěláváte podle Vašeho názoru. Pokládám ji za dobrou takovou, jaká je, jejím proměnám nerozumíte. Váš recept, jak ji vylepšit, mi ji naopak ničí, proto mě nezajímá. Já ji cítím takto a nebudu ji upravovat podle žádného jiného názoru. Pracuji na svém stylu již řadu let a vím co chci, kdy je báseň a proč hotová.   


Ne, nepsal jsem ti, že nevím proč jsi to či ono provedl, psal jsem doslova, že nevím, proč obhajuješ chyby v rytmu a zbytečná slova. A nevěřím ti, že to nepoznáš ani po upozornění.


Litarts
před rokem
Dát tip

Určité zpomalování rytmu či slovní protažení stejněslabičných veršů, vyvolané obsahovými vztahy, je zde záměrné a funkčí. Nejsou to chyby. 


Litarts
před rokem
Dát tip

Pane Voříšku,

já jsem nenapsal primitivní říkanku, jakou jste předvedl Vy, to nebyl můj záměr. Vy ani pan Safián mým básním nerozumíte. Předvádíte se se svou jednoduchou názorovou kritikou, kterou se dá, na základě subjektivní ohraničenosti, neodbornosti či zaujatosti, snížit cokoli. Sám přiznáváte, že nevíte, proč jsem to či ono v básni provedl a vidíte to jako chyby. Nebudu Vám a panu Safiánovi stále vysvětlovat svoje básnické postupy, které pracují se složitějšími obsahovými rovinami, než jaké jste schopní vnímat Vy.   


Na říkance není nic špatného, ba naopak. Dokonale rytmicky provedené říkanky s pěknýmu texty, jsou nádhernou poezií. Dokonce tak úspěšnou, že si je pamatují a recitují celé generace. Chybami v rytmu a zbytečnými slovy (které nevím proč obhajuješ) nedojde k "vyhnutí se říkankovitosti", ale k pokažení básničky. A tohle se ti stalo. Pro ty chyby, má tvoje báseň k mistrovské básni, daleko.


Litarts
před rokem
Dát tip

J.R.Voříšek, Safián

Tak to dopadá, když stylovou, mistrovskou báseň hodnotí ti, kteří poezii nerozumí. Ve svém podhledu jsou zahledění nanejvýš do nějakých učebnicových schémat a nejsou schopní rozpoznat autorskou specifiku díla. 

Pane Voříšku, takové říkankovosti, jakou jste mi zničil první sloku, jsem se právě vyhnul, a nemáte pravdu ani v tom ostatním, co kritizujete. Opět musím zopakovat, že forma vychází z obsahu básně, nikoli obráceně, že by se obsah podřizoval nějaké formální šabloně. Všechny verše jsou v pořádku rytmicky (i se záměrnými kontrasty) a také rýmy "atraktivní/aktivní" jsou ve vazbě na obsah kvalitní. Žádná zbytečná slova tu nejsou. Když porozumíte obsahu, porozumíte i formě a tomu, jako báseň číst.   


Safián
před rokem
Dát tip

Pane Litartsi, máte pravdu, pro mě to opravdu není.


Pokud má báseň vyjadřovat současný vývoj jara, s vracející se zimou, přijde mi to vyjádřeno kostrbatě a neuměle. Je až škoda, že toto přírodní téma, o kterém se dá napsat pěkně, mi pěkně nevyzní. U prvních dvou slok kulhá vždy poslední verš. Ve třetí sloce jsou to druhý a poslední verš. V poslední sloce zní velmi zastarale „aprílový TO přechod“.

Celkově o rytmu nemůžu říct, že by byl špatný. Pročištěním od zbytečných slov, by báseň dostala lepší tempo. Hned na první sloce je až učebnicově patrné, jak jeden verš, nebo jeden a něco, dovedou pokazit celou sloku, ve které počet rytmicky povedených veršů převládá.

Tempo, o kterém píšu, se dá vylepšit třeba takhle:

Jaro už si tančí v kroji

píseň ptačí pěje svoji.

Zima pasti stále strojí,

mrazík s teplem jako v boji.

Jinak chválím udržení stejných rýmů ve slokách. To není lehké. Pouze rým - atraktivní / aktivní -kvalitu nemá, ale to je detail.


Litarts
před rokem
Dát tip

Pane Safiáne,

pište za sebe, ne za všechny. Jestli jste si nevšiml, mám tu v diskusi i kladnou reakci. V komunitě zaujatých konkurentů jistě taková tvorba neuspěje. Progresívní pro mě není zalíbení v nějakém "hurá" stylu postmoderních básnických dekadentů. Báseň je dobrá, ale ne pro Vás. Můžete mi jakkoliv odporovat, já Vám vždy odpovím v podobně odmítavém duchu.  


Safián
před rokem
Dát tip

Pane Litartsi, já nechci, abyste byl básníkem podle mě, ale podle sebe. Možná jím pro sebe jste, ale pro druhé to nemá žádný význam. Naivní obsah vsazený do zhroucených veršů řekne něco málokomu.


Litarts
před rokem
Dát tip

Pane Safiáne,

stát se básníkem podle Vašich předsav, ale jaké ty jsou? To, co jste mi zatím v diskusích představil, se netýká mých básnických představ, které jsou obsaženy v mé tvorbě. Já přece nemohu psát podle nějakých Vašich názorů, to bych nenapsal ani jedinou svou báseň. Já neopisuji stará schémata,  jen se jimi inspiruji v různých obměnách, ale řídím se rozumem, city a pocity svého vlastního života. Básníkem já dávno jsem.  


Safián
před rokem
Dát tip

Pane Litartsi, věřte mi, že z vás netahám nic. Snad jen to, že si opravdu přeji, aby člověk, který  tolik touží být básníkem jako vy, přesto že se tomu brání jako vy, se jím skutečně stal. 


Litarts
před rokem
Dát tip

Pane Safiáne, 

vyjádřil jsem v ní všechno, co jsem chtěl vyjádřit. Básně jsou svým typem a druhem velmi rozmanité. Konstrukce básně je jasná, není kostrbatá, je takto záměrná pro vyjádření specifiky obsahových částí. Je mi jasné, že se snažíte ze mě vytáhnout něco, co Vám více či méně uniká, ale v tom Vám bohužel nemohu pomoci. 


Safián
před rokem
Dát tip

Pane Litartsi, ano, zvolil jste báseň. Ale řekl v ní velmi málo. Na to je básní škoda. Na druhou stranu: i když je to stále kostrbaté a nevýmluvné, přece jen je vidět jakési úsilí po jasnější konstrukci.


Litarts
před rokem
Dát tip

Pane Safiáne,

Nyní jste potvrdil svoji zaujatost vůči mé básnické tvorbě. Proč kritizujete naivitu, neobratnost, vycpávky a zbytečná slova, když tam nic takového není? Přesto ale vidíte alespoň nějaké úsilí. V dalším komenáři shazujete celou báseň, dokonce jako zneužití básnické tvorby k tak prostinkému sdělení.  Ano, je to prosté sdělení skutečnosti jara, ve střetech se zimou. V běžné mluvě by pro takové vyjádření jistě stačilo jen pár střízlivých slov, já jsem ale zvolil básnickou formu. Každé sdělení může být podáno i básní. 


Safián
před rokem
Dát tip

Pane Litartsi, děkuji za vysvětlení. Bez něj by obsah vaší básně nikdo nepochopil. Problém není v tom, co zobrazujete, ale v tom, jak to zobrazujete. Nevím , proč k tak prostinkému sdělení zneužíváte báseň. K tomu, co sdělujete, by stačilo pár střízlivých slov.


Litarts
před rokem
Dát tip

Pane Safiáne,

opět Vaše nechápavá subjektivní kritika. Báseň není naivní a neobratná či psaná se zbytečnými slovy a vycpávkami. Vyjadřuje svým způsobem současný vývoj jara, s vracející se zimou. 


Safián
před rokem
Dát tip

Naivní a neobratné. Báseň jako by pochodovala na místě. Vycpávky a zbytečná slova. Přesto je vidět alespoň nějaké úsilí.


Litarts
před rokem
Dát tip

Děkuji Binko. 


Binka40
před rokem
Dát tip

Hezké 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru