Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Letím

02. 06. 2023
1
13
178
Autor
Litarts

-

pololetím,

vstříc tak k novým spletím,

s pročištěným hledím,

co si zvolit předtím.

-

S počítačem novým,

poutačem svým povím,

a nenechat se zmást,

ve Windows 11.

-


13 názorů

Philogyny
před 10 měsíci
Dát tip Benetka

ano 

Jestli jsi neměl rád medvědy od Kolína, tak já třeba i Zahradu Trnky a nebo Bylo nás pět... A pak miluju Fimfárum od Wericha a nejvíc Až opadá listí z dubu, potažmo páternoster.  Všechny ty pohádky pro dospělé děti. Myslím, že se dotknou každého. A koho ne, tak o něco přišel. Možná o tu svou vanilkovou... 


Litarts
před 10 měsíci
Dát tip

Já si celý život hraji i jako kluk. 


Philogyny
před 10 měsíci
Dát tip Benetka, Radovan Jiří Voříšek

Já zkoušela, jestli ve Vás zůstal aspoň kousek kluka a hravost...nenašla jsem nic, škoda. Posílám rozbor GPT

Báseň se skládá ze čtyř veršů a dvou strof a snadno se dá číst jako píseň, protože má vlastní rytmus a rýmy. Hlavní témata jsou změna, nové začátky a zvládnutí nové výzvy. První řádek odkazuje na symboliku létání, což znamená únik od minulosti a otevření se novým zážitkům. Druhý řádek pokračuje ve stejném duchu s akcentem na pololetí, což je opět odkaz na změnu a nové počátky. Třetí řádek je obrazný a popisuje "pročištěné hledění", tedy zbavený strachu a nejistoty. Poslední řádek následuje stylově a nabízí možnost využití nového počítače a současně varuje před ztrátou soustředění ve Windows 11. Celkově lze tuto báseň chápat jako povzbuzení ke změně a k pozitivnímu přístupu ke změně a novým výzvám v životě. Lyrický subjekt je připraven nést rizika a jít novou cestou s optimistickým postojem.


Litarts
před 10 měsíci
Dát tip

Philogyny,

to není parodie na moji báseň, to by muselo být trošku na jiné úrovni. 

 


Litarts
před 10 měsíci
Dát tip

Pane Voříšku,

zase s Vámi musím v tom záporném nesouhlasit. Vše je v básni záměrné, vychází z obsahu, vztahujícím se k jeho předmětu (k mému novému počítači). Rýmy veršů první sloky se proměňují v první slabice a ve druhé shodují (v určité obsahové logice). To této části básně dodává její specifický ráz, kontrastující ve druhé sloce zase s jinými odlišnostmi v rýmech (jak jste již zmínil).  


Rým: novým / povím, je povedený. Krom slušného souzvuku, jej zkvalitňuje to, že jde o odlišné slovní druhy (přídavné jméno a sloveso).

Nápaditý mi přijde rým: zmást / 11.

První sloka, pokud bychom se na ni podívali stroze technicky, je dobrá ve střídání přízvučných a nepříznačných slabik a mohlo by se říct, slušné trocheje (polkový rytmus). Nic z tohoto matematického pohledu nedrhne. Co drhne, je asonance první sloky. Rýmy mi přijdou neznělé, vezoucí se po stále stejné, mdlé lince. 


Philogyny
před 10 měsíci
Dát tip

A Vy si hrát neumíte. 


Philogyny
před 10 měsíci
Dát tip Benetka

Je to parodie na Vaši báseň. Ale nic ve zlém. Ty medvědy miluju dodnes...


Janina6
před 10 měsíci
Dát tip

Ano, ano.


Litarts
před 10 měsíci
Dát tip

Ano, jsou dokonalé i osobitě stylové a nadčasově moderní. Jistě ne pro každého, samozřejmě. 


Janina6
před 10 měsíci
Dát tip Benetka

Phil, možná už to víš, ale pokud ne, tak jen pro ušetření času - všechny diskuse s tímto pánem končí zhruba stejně: pokud se nám na jeho verších něco nezdá, je to proto, že jim nerozumíme. Jinak jsou naprosto dokonalé. Tak dokonalého autora Písmák ještě neměl. Nakoukla jsem náhodou, jinak jsem to už vzdala...


Litarts
před 10 měsíci
Dát tip

Tato básnička je napsaná pod dojmem mého souboje s novým počítačem ve Windows 11. Již si na ten přechod z W.10 a různé změny zvykám. Je to ještě lepší, než byla ta desítka, kterou jsem utahal ke zhroucení po šesti letech.

Báseň je napsaná takto záměrně, ve vztahu k tomu, co jsem v těch chvílích pociťoval. Špatné, násilné, tahavé rýmy tady rozhodně nejsou, patří obsahu. Kdybys studovala více moji rozmanitou tvorbu, tak by ses toho třeba dověděla víc, a nebo také ne. Pro každého opravdu není. Ta tvoje říkanka zde je z které obecné?

 


Philogyny
před 10 měsíci
Dát tip Janina6, Benetka

Litartsi, já načetla a myšlenkami se vrátila k té básni od Rhodesie. Myslím, trojitá střídačka  protože tím střídáním nabyl text na zajímavosti a dynamice. A to nemluvím o daktylu, jak už zmínil Radovan. Nevím, proč jsem si pořád po tímto nickem představovala ženu. Každý jsme něčím cvok.  Tady u Vás vidím přesně to, co nemám ráda. Tedy špatné, násilné, tahavé rýmy, pokus o humor, co neoslovil  a nic. Alespoň pro mne. Máš jistou úroveň výčečnosti hlavně pod díly ostatních, toť vše. 

Jsme tu spolu a je nuda
pojďte pane budem si hrát
s princeznama od Kolína
to zas bude samá hlína
podmáznem ji kostrou ryby
snad se budou verše líbit...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru