Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Letní

23. 06. 2023
1
7
145
Autor
Litarts

-

Běda tomu,

kde síla hledá.

Běda tomu,

kdo spílá hromu,

blesku do stromu

a zlomit se nedá.

-

Chvála tomu,

co léčí, zvedá.

Chvála tomu,

kdo vděčí hromu

i blesku zlomu,

avšak sám se nedá.

-


7 názorů

Litarts
před 10 měsíci
Dát tip

Opravuji: "z tvrdé práce na řemesle, vycházejícím..."


Litarts
před 10 měsíci
Dát tip

Ale vždyť se zde jedná i o básnický obrazný jazyk, který se na nic pohodlně nevymlouvá. Naopak, neotřelým způsobem podává vyjadřovaný obsah. Já se již nemotám v kotrmelcích jazykových a básnických záludností, píši svá díla takto záměrně a s nadhledem. Odkud pramení ta moje jistota? Patrně ze schopností a z tvrdé práce na řemesle, vycházejícího z klasických postupů, které transformuji do vlastních stylových rovin.   


Janina6
před 10 měsíci
Dát tip Radovan Jiří Voříšek

Neřekla jsem, že pohodlný je obrazný básnický jazyk. Vždyť ty ani doopravdy nečteš, co ti člověk napíše. Vzdávám to. Nevím, co mě to zas napadlo psát ti nějaký komentář.


Litarts
před 10 měsíci
Dát tip

Je to napsané česky správně, je dobré být v pokoře vděčný i za to, co se člověku stane zlého. Zamýšlet se nad tím, proč se tak děje, hledat příčiny i v sobě, protože každý je svým způsobem na vině. Pohodlný, obrazný básnický jazyk? Ne, jen intelektuálně náročnější. Dalo by se to napsat právě tím pohodlnějším, banálním způsobem, ale tomu jsem se právě vyhnul. 


Janina6
před 10 měsíci
Dát tip Gora

Ta myšlenka je celkem jasná, jen "běda tomu, kde" prostně není správně česky. Sneslo by se u cizince ;) Vymlouvat se na obrazný jazyk mi přijde trošku pohodlné. Jestli to chápu správně, podle tebe má člověk problémům vzdorovat a nedat se jimi zlomit, ale nesmí zapomenout být za ně patřičně vděčný?


Litarts
před 10 měsíci
Dát tip

Vše je promyšlené, to je o pokoře a statečnosti. Báseň ale hovoří také obrazným jazykem a nemusí vše logicky vysvětlovat. Záleží na čtenáři, jak si obsah vyloží. "Běda tomu, kde síla hledá"... toho, kdo nezlomně bojuje v nepokoře. Naopak chvála tomu, kdo přijímá i zlé skutečnosti, ale statečně vzdoruje. Je nositelem něčeho víc, než jen zloby, je i léčitelem. 


Radovan Jiří Voříšek
před 10 měsíci
Dát tip Janina6, Gora

Nemá být - běda tomu / koho síla hledá?

Dál mi není jasné proč má být běda tomu, který se nedá zlomit, ale ve druhé sloce je právě tomu, který se nedá  - chvála.

Přijde mi to nejasné. Nevím proč ten co léčí a hledá vděčí hromu. Nevím za co mu vděčí.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru