Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Venušino dílko

14. 12. 2023
2
20
171
Autor
Litarts

-

To světýlko v kopci u lesa,

co tam i malý hotel stojí.

V noci nad obcí si tu plesá,

z dáli, podél polí se strojí.

-

Svitem bodu, s paprskem kolem,

jako ta nebeská Venuše.

Mýtem zrodu, vždy brzké vzdorem,

jak to i městská směna zmůže.

-

V tom místě se jen jedno třpytí,

s poselstvím přísným do daleka.

Tmou čisté, bledou září bytí,

kouzlem svým jistým nepoleká.

-

 


20 názorů

Ok.

Jiří, přeji ti pokojné prožití Vánoc. Lásku, pokoj a radost.

Radovan


Litarts
před 4 měsíci
Dát tip

O rytmických chybách pod věcí, kritizovaných z podhledu, se píše vysvětlováním z nadhledu nad věcí.  


pod věcí


Ptal jsem se, jak se píše o rytmických chybách z podhledu.


Litarts
před 4 měsíci
Dát tip

Ne, píši své básně v nadhledu nad svou věcí, rytmické a jiné chyby mi v nich děláte vy, nerozumíte tomu. 


Jak napíšeš o třeba o rytmické chybě pod věcí?


Litarts
před 4 měsíci
Dát tip

Nevíte, vždy poučujete o nedostatcích v mých básních z pozice "nad věcí", že oprava by básni prospěla. 


já vím


Litarts
před 4 měsíci
Dát tip

Vám pane Voříšku i jiným, kteří podobně opravují chyby v mých básních k horšímu, odpovím vždy stejně, že nemáte pravdu. K žádným zdůvodněným verzím oprav jste se v případě mých básní nedostal. 


vysvětluji proč, to dělá učitel i kdokoliv jiný

k jiným verzím, zdůvodněným, jsem se párkrát taky dostal, marně, ostatně jako další


Litarts
před 4 měsíci
Dát tip

Pane Voříšku,

když někomu na mých básních něco nesedí, v pořádku, je to jeho pohled a názor na věc. Buď mu odpovím, nebo neodpovím, záleží na podání názoru. Jenže vy tady vystupujete jako pan učitel, který mi vytýká chyby a nedostatky v básních, ale opravuje je naopak jejich znehodnocováním. Ano, je pravda, že se snažím o co nejdokonalejší vlastní tvorbu, je snad na tom něco špatného?  

 


Každého básníka básně by se daly opravovat. Některé. Nebylo autora, který by měl veškerou tvorbu dokonalou. Nebo aspoň pro všechny čtenáře.

Až na jednu výjimku. Jde o zde píšícího autora.

Jeho básně mají pro svou obsahovou náplň i odpovídající kvalitní formu, pečlivě propracovávanou. Žádná sloka není horší nebo lepší. Nemá v básních žádné chyby, vždy jde o obsahový a stylový záměr. Má již svůj vyzrálý pohled a styl tvoření. Je totiž hudebník a architekt. Svoje básničky uveřejňuje na pěti serverech, a třeba na Pise.cz je čtou čtenáři z řady zemí. Nejvíce samozřejmě z ČR, také z USA, Kanady a dokonce i z Číny, Indie, Filipín a jiných zemí. Vytvořil si vlastní formu, navazující na některé klasiky. Skutečné novátorství a experiment jsou mu vlastní. A hlavně kdokoliv, komu něco nesedí, nepochopil obsah ani formu a neumí sám psát. Jen závidí.


Litarts
před 5 měsíci
Dát tip

Také Nerudovy básně by se daly opravovat, nebo spíše přepisovat. Mnohé ty slavné básníky bych sesadil z trůnu, všechno se ve mně vzpříčí, když někde zavadím o jejich rádoby básnění. Některé dobové kolegy a kritiky v pozicích ale jejich tvorba oslovovala, a tak je za určitých příznivých podmínek zařadili mezi ty vyvolené. S odstupem času by se tak dalo mnohé přehodnotit. 


Opravit Erbenovu kytici? Vynikající nápad! Myslím si, že stejně jako u "tvého" Máje a jeho jambů, by vznikla mohutná debata.

Navíc Erben tam má věci, které by se vylepšit daly. Třeba Cimrmanovský absolutní rým:

Co to máš na té tkaničce,
na krku na té tkaničce?


Litarts
před 5 měsíci
Dát tip

Pane Voříšku,

mě tady zajímají jiné obsahové i formální záležitosti a souvislosti, než jsou ty vaše z jiného pohledu. Ty spojky nekazí rytmus, jen zdůrazňují vyjadřovaný obsah básně. Mám opravovat Erbenovu Kytici pro to, co se mi na jeho básním nelíbí? To by bylo fušování cizích názorů do suverénního autorského díla. To jsem výjimečně udělal u Máchova Máje, ale vlastní interpretací jeho první části.  


Je to škoda, že tě právě takový rytmus, který je velmi pěkný právě pro češtinu, nezajímá. Hezký rytmus je devizou vázaného verše. 


Litarts
před 5 měsíci
Dát tip

Pane Voříšku,

polkový rytmus mě tady nezajímá, nepatří sem. Obě ty spojky "i" do svých veršů patří, nejen pro shodný počet slabik s ostatními verši, ale i významově. V prvním případě jde o básnické popisné sdělení, že kromě toho světýlka tam stojí i malý hotel. V druhém případě jde o metaforické zdůraznění městského původu světla, ve vztahu k mýtu světla Venuše. 


Slušně zrýmované, slušný rytmus.

Ve druhém verši by se dalo dosáhnout o něco lepšího rytmu  vyřazením spojky "i". Tím by verš měl hezký polkový rytmus (trochej), který prostě mluvené češtině krásně sedí. Ono "i" má význam jen jedné slabiky navíc (aby mělo všechno 9 slabik, jak se jistě snažíš sjednotit), ale nemá významově smysl žádný. Že tam stojí i cosi krom malého hotelu, je fuk. A ještě jedno i, podle mě zbytečné, se níže vyskytuje. Nicméně tohle je jen malá drobnost. Básnička na tip je.


Litarts
před 5 měsíci
Dát tip

Město Náchod, kde bydlím, má nadmořskou výšku cca 346 m a hotel Vyhlídka v kopci 522 m, takže je komunikačně snadno dostupný autem i pěšky. Vyhlídku s lesním pozadím mám z větší dálky oknem přímo před sebou.

Básně se snažím v obsahu co nejvíce prorýmovat, což jim dodává, řekl bych, plnější poetický charakter. Je to ale těžká práce. Díky za komentář.    


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru