Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pro milou

20. 12. 2023
0
9
166
Autor
Litarts

-

Opozdilou cestou, co zbylo

z toho sněného mýtu přesto,

v sítu času mírou zpětnou,

tvou dobou, z jasu směnného?

-

Dotek změn i to, co se skrylo

jen v koutek, s touhou vzletnou,

silou snění ve znění dohrou,

s tou svou zbylou, jako jmění.

-


9 názorů

Litarts
před 4 měsíci
Dát tip

tide,

máš-li takový svůj subjektivní pocit, budiž, ale jen díky tomuto pocitu můžeš tvrdit, že to, co píši určitě nejsou básně, že je tvořím podle nějakého online rýmovače, a že jsou o ničem. Také mi doporučuješ nějaké ty povzbuzující prostředky, které by mi možná prospěly! Žádný online rýmovač tohoto druhu neexistuje (alespoň o žádném takovém nevím), básně mají svůj obsah a jsou poctivě vypracované (bez povzbuzujících prostředků). Ta prorýmovaná forma jim dodává plnější poetické vyznění. 


Litarts
před 4 měsíci
Dát tip

Umělcem se cítím, proto cítím i určitou objektivní zodpovědnost ke svým dílům. Básně vždy důkladně zkoumám, jejich obsahovou stránku, opravuji a dotahuji formu textů, dokud nemám pocit uspokojivé dokončenosti díla. Určité pochybnosti však stále přetrvávají, někdy své básně ještě upravuji zpětně i s odstupem delšího času. V prorýmovaných formách, v jakých nyní píši, je často velmi obtížné najít vhodné české výrazy pro vyjádření obsahu. A co, že nic k této básničce zde?


Lami
před 4 měsíci
Dát tip Janina6, Benetka, Alegna

Takže, podle toho co píšeš ve svém prvním příspěvku, se necítíš být umělcem. Jinak bys byl sebevědomý, sebestředný a zahleděný do vlastního díla, jak jsi sám napsal. To se mi ulevilo. Jsme na tom stejně. Děkuji za vysvětlení a hezké svátky.


Litarts
před 4 měsíci
Dát tip

Lami, 

já neustále zkoumám i pochybuji o tom, co píši, ale také zkoumám to, co píší jiní. Proto bych ti doporučil více přemýšlet o tom, co píšeš sám. 


Litarts
před 4 měsíci
Dát tip

Janina6,

nediskutuji se sebou, jen reaguji na komentáře v rubrice "Kritika", které se mne tam dotýkají. Napsal jsem zde proto tolik textu, aby se to tam otisklo. 


Lami
před 4 měsíci
Dát tip Benetka, Alegna

No, já teda nikdy umělec nebudu, ale snad každý člověk s trochou rozumu a sebereflexe o tom co napíše pochybuje. Někdo řekl:  "Vím, že nic nevím." A tak si myslím, že člověk s trochou rozumu o sobě pochybuje, zatímco blbec svou hloupost neumí rozeznat a klidně si může namlouvat, že je chytrý.


Janina6
před 4 měsíci
Dát tip Benetka, Alegna

A s kým diskutuješ, sám se sebou? 

Připomněl jsi mi vtip, jak bůh řekl umělci: Jdi v čele. Tak jde umělec v čele, najednou se ohlédne a za ním nikdo. Bože, ale on za mnou nikdo nejde! No to se nesmíš ohlížet, když jdeš v čele! 

Hezké Vánoce.


Litarts
před 4 měsíci
Dát tip

Každý skutečný umělec je i sebevědomým a sebestředným člověkem, zahleděným do svého díla, který si brání vydobyté hodnoty proti křivdám ze strany závistivých amatérů, diletantů či neumětelů. On každý dobře ví o svých schopnostech, kde se ve svém úsilí nachází i o tom, v jaké duchovně kulturní rovině se pohybuje. Diskutuje se tam, kde to diskutér považuje za vhodné a smysluplné.  


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru