Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jat

01. 04. 2024
1
5
90
Autor
Litarts

-

Ještě mnohokrát

sen si zdát i hrát

roli s touhou dát.

-

Pro to soukolí

jež tě tmou bolí

v tomto poli ztrát.

-

 


5 názorů

losto
před 4 týdny
Dát tip Radovan Jiří Voříšek

Hned na začátku se sice možná nabízelo

„Ještě mnohokrát
sen si nechat zdát“

a pak to rozjet dál o touhách a snění, ale možná jsi, Radku dostatečně nepochopil to, co se autor snaží básní sdělit. „Ještě mnohokrát / sen si zdát…“ poukazuje na ideální spánkový stav, namísto toho ale dochází k zatuhnutí krku a rozlámání celého těla, což je v básni vyjádřeno  její krkolomností viz „…i hrát / roli s touhou dát“. To, když čtu, tak mně prostě nutně zapraská v krční páteři a cítím se jako po noci strávané na dobře vypálené cihle.
Poukazuješ dál na „i“ – ale to tam přece musí být, jinak by se v básni nedosáhlo její dokonalé prorýmovanosti! Klobou dolů, to metrum je přesně pět slabik v každém verši, a v tom případě se nějaká ta spojka nebo ukazovací zájmeno prostě nutně musí vyskytnout.


Litarts
před 4 týdny
Dát tip

Šlo mi také o prorýmování básničky. 


Výborně!

Hned na začátku se nabízelo: 

"Ještě mnohokrát

sen si nechat zdát" 

a rozjet to dál o snění, touhách ... ale ty jsi neskočil na tuto jasně se nabízející možnost a šel jsi svou cestou. A napsal jsi "zdát i hrát" s tím tvým silným "i", navíc podpořeným zdánlivě zbytečným dovětkem. Výborně, hlavně originalita! Poslední verš první sloky - roli s touhou dát - kam dát? Kam se dává role? Jaká role? Opět dobré - vykolejit čtenáře, jen ať si láme hlavičku, hledá, co mu uniklo!

Podobně i pokračování. "Pro to soukolí" - zde je velmi zdařilé to, že se vůbec neví o jaké soukolí jde, co to znamená. 

Za pochvalu taky stojí sklatba druhé sloky. Zase se tu lacině a podbízivě nabízí:

Pro to soukolí

které zabolí

v tomto poli ztrát

Ale ty jsi to prokoukl a rozboural klišé daktylotrocheje tím, že jsi ve druhém verši umístil zrovna doprostřed nepřiřazenou slabiku, která onen přežitý rytmus spolhlivě rozbíjí!

"jež tě tmou bolí"

 


Litarts
před měsícem
Dát tip

Myšleno je dát svoje city, o které člověk přichází. Je to takový úmysl, forma vychází z obsahu v maximální zkratce pro jeho vyjádření. Chtěl jsem se vyhnout, byť za cenu určitého obsahového zabstrahování, jednoduchému popisnému sdělení učesanou formou, která by si vyžádala více slok. Toto je jen taková pocitová stopa. Díky za komentář a tip.   


Bačkovský
před měsícem
Dát tip

"Pole ztrát" - Svět?, "soukolí jež tě tmou bolí"

Přijde mi, že báseň drhne - ale třeba je to úmysl? Nevím. *


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru