Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Rozum a cit

21. 05. 2024
0
19
99
Autor
Litarts

-

Rozum skýtá míru

rokům sčítá výhru

cit přidá i dvouhru

střídá-li si dohru

a vírou pospolu

silou tlak do sporů.

-


19 názorů

Litarts
před 2 týdny
Dát tip

Pane Voříšku,

napsal jsem, že dokonalé rýmy v takto celkově prorýmované básni z ní udělají jen trapnou říkankovou odrhovačku. Ne v klasické básni s pouhými koncovými rýmy, kde jsou jejími přednostmi. V té prorýmované jsou také přednostmi, ale za podpory i zvukově víceméně odlišných, avšak do obsahu básně také patřících rýmovaných výrazů. 


Dokonalé rýmy nikdy neudělají z básničky trapnou říkankovitou odrhovačku. Naopak, báseň učiní trapnou nezvládnuté rýmování. Pokud nejde o recesi. To, že jsi autor, nedává tvým rýmům žadný punc kvality. 

Pochybuji, že bys tohle nevěděl, jen to píšeš naschvál. Proto končím.


Litarts
před 2 týdny
Dát tip

Pane Voříšku,

vy nevnímáte obsah, který je vyjádřen zvolenými rýmovanými výrazy různého druhu. V takto celkově prorýmované básni nemohou znít všechny dvojice (případně trojice) rýmů akusticky zcela souladně, musejí tu být i rýmy zvukově spíše podpůrné či náznakové. Dokonalé rýmy by z básničky udělaly trapnou říkankovou odrhovačku, zničily by ji. Vy oddělujete rýmy od obsahu básně, kterému nerozumíte, zvukově je chcete čistit, což je zde zásadní chybou. Takto psaná báseň má jiná pravidla, jako mají ty klasické. To vím jako autor a za tím si stojím.


toot
před 2 týdny
Dát tip

Já to chápu takhle: míra rozumu se vyhrává s léty a když k tomu nejsi úplně bezcitnej, můžeš na cestě najít i někoho s kým lze souhrát ... teda spíš dvouhrát ... aaaa ... pak se trochu ztrácim, protože nechápu tu střídačku s dohrou ... možná že když přijdeš o rozum s těma dlouhejma létama, tak můžeš dohrát ... ale jako správný nadějista a cíťa dáš do toho tvrdýho života pořádnou sílu a rozum. V duu suherném se zapřete a ... tak ňák. 

Je to prorýmované. Totálně.


Philogyny
před 2 týdny
Dát tip

Tvrdý oříšek pro rozlousknutí, někdy ani ten louskáček nepomůže...


Slova, která se rýmují, patří do obsahu básničky. To nevylučuje, že se mají rýmovat kvalitně. Nepřesvědčíš mě, že bys to nevěděl. 


Litarts
před 2 týdny
Dát tip

Rým patří do obsahu básničky, je součástí jejího významového smyslu. Není jen její formální okrasou. 


oprava - kdyby


Rým nemá z obsahem básně nic společného. Akustický soulad není stará poučka. Není to žádná poučka. Je to fakt.

kdy jsi si urval tepny

není nad rým dobrý, štěpný

 

 


Litarts
před 2 týdny
Dát tip

Rým by měl rozumět také smyslu a obsahu básně, ne jen starým poučkám o formách rýmů. 


u rýmu je potřeba rozumět rýmu


Litarts
před 2 týdny
Dát tip

U těch rýmů je třeba rozumět také obsahu básně. 


Čemu myslíš, že u rýmů nerozumím, co nepoznám? Akustický soulad? Samohláskám? Souhláskám, slovním základům, předponám...?


Litarts
před 2 týdny
Dát tip

Výsledek kvalitní je, ale musí se mu rozumět. 


Litartsi, to je úplně jedno, jak kvalitně jsou tyto rýmy promyšleny. Výsledek tohoto úsilí kvalitní není. 


Litarts
před 2 týdny
Dát tip

Pane Voříšku,

rýmy jsou naopak kvalitně promyšlené, vzhledem k tomu, jak jsou použity. Nejsou jen formálním zakončením veršů, ale tvoří veškerý významový obsah básničky. Když básni nerozumíte, tak nemůžete ani porozumět tomu, proč jsou ty rýmy zvoleny tak, jak jsou. Tradiční schémata oddělených rýmů v básni sem nepatří. 


Obsah jsem opravdu nepochopil, prorýmování básničky jsem pochopil, přimlouval bych se však za rýmy kvalitní. Když už rýmovat, tak jedině kvalitně.


Litarts
před 2 týdny
Dát tip

Pane Voříšku,

rýmy jsou tam na místě, patří do takového hříčkového, říkankového typu básničky. Nějak vám uniklo dokonalé prorýmování celé básničky rýmy různého druhu, vyplývajícími z obsahu básně. Jelikož jste ale obsah nepochopil, vznikají vám takové pochybnosti. Žádné neuchopitelné a nezdůvodnitelné teze tam nejsou, jen básnicky netradičně (ne polopatisticky) vyjádřený vztah rozumu a citu. 


Rýmy mi přijdou nekvalitní (i když dohru a dvouhru se jeví dobře, jde o společný kořen), sdělení či moudro z toho nečiší, spíš nějaké neuchopitelné a nezdůvodnitelné teze.

Rozum skýtá míru - čeho? rokům sčítá výhru - jakou? v čem? Střídá-li si dohru - co to je? jak se střídá dohra, s čím se střídá?


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru