Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nový Písmák

04. 04. 2023
15
26
559
Autor
Aru

Psali: blacksabbathAru ;)

Jednoho dne se ve starém Písmáku zvedl vítr nový a odnesl vše milné harampádí. Písmáci počali zapomínati co bylo včera, i hleděli k zítřkům zítřejším s ne zapáleným budovatelským výrazem, ale s perochtivou touhou k začátkům, jež zdáli se býti lepšími, tak lákavé byly odlesky novosti. I počali Písmáci psáti moderní texty, pryč byl staročas, nebylo vhodné dobývati se minulosti, škrtnula se i přítomnost, pozbývala jen kulhavě bezedně nepřítomná budoucnost.

 

I bylo souzeno Homo Modernismu, že bude žíti v dobách moderních. Secesi, jež byla posledním kulturním a elegantním slohem spálila válka, ač ještě čas dochřádala, již s časem odcházela, tam kam se zapomíná býti. Na detail přestal hleděti Homo Modernismus a čím víc, tím více hrdý byl, jaké ošklivosti vytvořil.

 

Ale ne každý se přizpůsobil, na virtuální lavičce se před novým Písmákem sešli Aru a Iví, situace byla vážná, ne-li tragická. Oba oděni zimním oblečením hleděli jak rozkvetlé Písmácké louky modrých květin nahradily ledové stěny víceméně žádných barev, neboť je dáno, že moderní barva je žádná barva a to má býti krásné. Do chladných vod nového Písmáku jest vplouti jen těm největším eskymohrdinům, kteří řádně vybaveni termooblečením, lyžemi, dýchacím přístrojem a nanukem přežijí.

 

Aru byl zoufal, ne-li přímo zkroušen, hlavu v dlaních v zem hleděl. Staromilný Písmák hořel v adminských kamnech a nový nabízel výhledy na zamrzlé velevrcholy NovoPísmácké.

 

"Aru, nezoufej tak nahlas. Nebude to sice navlas stejné, ale lepší něco než nic."

 

"Nojo, to se ti řekne, Iví, ale co mám dělat? Růžové brýle jsem si rozsedl."

 

"Hele, Aru, a co takhle Descartesovu kapku? Viděla jsem jednu vedle v trafice. Čert vem, že moderní barva je žádná barva a to má býti krásné.... Duha, to je to krásné. Učiníme poptávku. Co ty na to?" Aru si otřel namrzající slzy, vytáhl hedvábný kapesníček s erbem svého rodu a zlatým jménem v rohu.

 

"No to je vono!!!" Iví se zděsila co je 'vono'. "Koupíme si duhu!"

 

"Aru, každé malé špuntě ví, že duha je k dostání pouze v legendárním údolí Šangi-La."

 

"No tak se tam rozjedeme! Najmeme cestovního vůdcoje, šerpy i se šerpama, Huskye, koně, i holubice s klackem v hubě, aby byla stále před námi zem!"

 

Bláznům nikdy neodporujte, ale vždy vyplňte jejich přání do posledního Punti. Do Šangri-La se lze dostat jen pomocí starých map, nové nenabízejí cestu, potřísněné turistickou nohou. I bylo dáno starou mapu ve starém muzeu ukrásti najatou holubicí starým otevřeným muzejním oknem. Už od dob potopy holubice kradou na co přijdou, proto se jim říká holubice a ne třeba straky.

 

Každé údolí není legendární, stejně jako každé údolí není Šangri-La. Výprava byla naštěstí dobře zásobena sladkostmi a instantními polívkami. I najala kvalitního vůdce výpravy, již se osvědčil v horách i močálech, pralesích i pouštích, v létě i v zimě - nikdo jiný než pan KáPeZetka nemohl se ujmout vésti čelo výpravy, přes nehostinná místa, kde nebyl nikdo, či kde byli všichni, tam kde byli dravci za mřížema, i tam kde byli před nimi, nemohlo se tedy vůbec nic stát.

 

Pan vedoucí KáPeZetka statečně vedl výpravu, první den došli sladkosti, druhý den instantní polívky, třetí den uletěla holubice, ze třetího na čtvrtý den utekli podle od vyhaslého ohníčku pod černou rouškou jednorázové noci šerpové. Ráno z najaté výpravy zbyly už jen Huskyové, Koňové a skleslý vedoucí pan KáPeZetka, smutně vzpomínal na sladkosti prvního dávného dne výpravy, (on je všechny sežral!). Ráhno se sunulo na podoledne a tak se Aru s Iví vydali podle kompasu hledat trochu dříva na ledovci, zatímco Huskyové a Koňové s vedoucím panem KáPeZetkou se spolu třásli zimou v nehostinných krajích mimo turistické kraje.

 

Aru s Iví šli nejdříve sněhem, pak už jen ledem, ručička kompasu jim stále ukazovala, že mají jíti vpředu před kompasem, ať s ním otáčeli jakkoli. Krajina zimou počala ztráceti barev, až... až došli do krajin NovoPísmáckých, kde není duh a na tmavomodrou vzpomínají už jen Písmáčtí stařešinové při večerních trampských písních v dílně.

 

A to je vlastně konec, bylo exaktně dokázáno že duha není a Nový Písmák počal vzkvétati všemi bezbarvými barvami, které jsou. Kdesi ve studené zimě pan vedoucí KáPéZetka echm, ehm... snědl koně i huskye, ale pietně jim udělal hrobečky ze sněhu, které na jaře roztály.


26 názorů

Orin
před 11 měsíci
Dát tip Nami 99

Tak ono to opravdu cílené?
Nový Písmák, to je šílené!
(Díky Aru, jsem v šoku stále)
Ty změny nevratné a nenadálé

Že to musí, musí, musí
Mně se ale spíše hnusí
I nevím co kde, jak a proč!
Orine klid, jen se nevytoč!

Intuitivnost nedokonalá
Nedodělanost taky malá
Z postřehů staré konzervy
Zatím mi leze to na nervy

Jak udělat zde něco lehce
Hledat se mi pořád nechce
Stále tu dokola těžce tápu
Tenhle pokrok asi nechápu

No tohle se hned tak nevidí
Třeba chtějí Písmák bez lidí
AI si ty díla sama bude tvořit
Hodnotit, psát a umění bořit  :-)


Aru
před 11 měsíci
Dát tip Nami 99, Orin

Inu Orine, bylo řečeno že Písmák musí být moderní, proč musí není známo, zbývá se jen po důvodech domnívati jaké jsou. Domnívám se zcela soukromě, že více, než že něco musí být moderní je důležitější lidský přístup a příjemné, přehledné prostředí, které v prostoru umělců by mohlo býti i umělecké, aby za tím účelem lákalo takové lidi, kteří k tomu tíhnou, ale to je jen můj vlastní pomýlený a soukromě osobní vlastní soukromý názor, který nikomu nevnucuju a s kterým se nikdo další nemusí ztotožňovat, natož ho brát jakkoli na zřetel!!!


Evženie Brambůrková
před 11 měsíci
Dát tip Nami 99

Chodím sem nerada. Je to pro mne nepřehledné.


Orin
před 11 měsíci
Dát tip dadadik, Aru, Nami 99

Lidičkové moji milí a hodní
Jak se to přepne na původní?
Vůbec už Písmák nepoznávám skoro
(Jsem zmaten, jak před Tokiem Goro)

Je to Písmák, nebo zlý sen?
Chaos převládá, divný den!
Co jsem tu měl rád, to je fuč
Novým pořádkům se pořád uč

Zmutoval zákeřně do verze nové?
Teď to má být jako lepší a snové?
Kdo ho proboha tak zřídil?
Pitomá AI, nebo jiný břídil?

Co přehledné a jasné dříve bylo
Do téhle moderny se už nehodilo
Žádný pohled zpět do zrcátka
No pokrok nezastavíš zkrátka  :-(


Aru
před rokem
Dát tip

je to tak Evži ;)


Dát tip Aru, blacksabbath

Přiznávám se, že "vím, že nic nevím". Počkám a "hyn se hukáže".


Aru
před rokem
Dát tip

no ano, naše psaní, to je to oč běží, díly Al


Al Jal Úd
před rokem
Dát tip Aru

Moc dobrý článek, nejsem taky příliš nadšený z novot, ale čas jde dál i bez nás a našich přání a nám zbyde jen pár slz ke vzpomínání! Nové strohé bezbarvé bude alespoň natolik dobré, že tu všichni zůstanete, přátelé a barvy si představíme nebo slovy vybarvíme ;)


Aru
před rokem
Dát tip

díky niniw :)


Aru
před rokem
Dát tip

ptáš se Prométhee, protože chceš znát odpověď, nebo jsi také od textu očekával něco jiného? ;)


Aru
před rokem
Dát tip

nic si z toho nedělaj' Mojše, že jich název zmátl, byla to čistá provokace ;))


Aru
před rokem
Dát tip

spíš konec duhy ;)


niniw
před rokem
Dát tip

tak ako píše Mojše Houbeles " je to pak hlavně třeskutá legranda, kterou však pochopí, ocení a docení zřejmě jen "členové klubu".

ja som sa pobavila aj napriek tomu, že nepoznám pozadie ako "zasvätení" členovia klubu

 


Co je to "milné harampádí"? Haraburdí, na kterém se souloží?


Jamardi
před rokem
Dát tip

Vedle prologu je modrý pruh. Počátek duhy?


Aru
před rokem
Dát tip

díky všem za čtení ;)

- ty vlastně pamatuješ zlaté Písmácké časy Zoroastere! :)


Aru
před rokem
Dát tip

nesmutni OsmiHanko, nový Písmák není až tak složitý (ačkoli jsem tam dosud nenašel dílnu a šesté nové dílo bude neviditelné) jako mu chybí vlastní osobitost (tak jak je to na internetu nyní v módě), volba je tato, nechodit na nový Písmák a ztratit kontakt s ostatními, nebo si zvykat na nové prostředí spolu s ostatními, nejsem z toho odvázaný, ale ani starý Písmák není starým Písmákem, postupně salámovou metodou se i starý Písmák zjednodušoval, ale paradoxy vládnou, na nový Písmák se např. vrací starý editor textu (ačkoli v novém kabátku), který starý Písmák opustil :D


Alegna
před rokem
Dát tip

.)))


MilanH
před rokem
Dát tip

Skvělé :-)


Nami 99
před rokem
Dát tip Gora, blacksabbath, Alegna

Ať Písmák vzkvétá všemi barvami

to mu přeju já Nami.


Kočkodan
před rokem
Dát tip

Píšící páreček se zase pěkně vybarvil...

Ivi, ty bys jako staré špuntě měla vědět, že byla DUHA k dostání i v drogerii. (mrkající kolorovaný smajlík)


8hanka
před rokem
Dát tip Alegna

kdo si hraje, nezlobí...

 asi zapadnem spolu so starým Písmakom. Na ňom  som doma, na novoty si stále horšie zvykám...Zatiaľ sa tu stále dostávam, viem, už čoskoro to príde, že sa sem nedostanem...budú mi chýbať komentáre, tie boli oveľa lepšie než moje výlevy...chýbajú mi ľudia, ktorí sem chodiť prestali a bola s nimi ohromná sranda, aj tí, ktorí písali skvelé vážne veci...konečno je pred každým z nás, niektorí to už majú za sebou, niektorých to čaká...zatiaľ budem spomínať na bledo a tmavo modrú, žltú s novými avízami...chcem farby do sivého života, s pribúdajúcimi rokmi viac a viac...


Aru
před rokem
Dát tip blacksabbath, Alegna, Al Jal Úd

tohle si zaslouží novou kategorii: příšerná patlanina :D

uplácali jsme to jak bábovičky na pískovišti, Hrdý Budžes :D


blacksabbath
před rokem
Dát tip Aru, Alegna

Jojo..modrá je dobrá.....nebo také....zvyk je železná košila......ale jeden to nesmí brát s jedem.....si zvyknem......hlavně, že bude kde a co psát a ty si už nesedej na brýle....:-))))))))))))))) humor...plná otep humoru


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru