Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Babí léto

01. 10. 2023
11
19
216
Autor
Litarts

-

V otevřeném okně stříbřitá nitka,

houpající se ve slunečním svitu.

Pavouček "běžník" někde sedí si tu,

nebo zas létá, jako skrytá hlídka.

-

To tenoučké vlákno, v proměnném třpytu,

do něhož vánek své opírá síly.

Podzimní pozdrav zve, otvírá zbylý

sen letního bytu, v odměrném citu.

-


19 názorů

Litarts
před 7 měsíci
Dát tip

Pane Safiáne,

přece víte, že v básních se pracuje s fantazií, s různými metaforickými představami a obrazy. 


Safián
před 7 měsíci
Dát tip

Pane Litartsi, já nevím, co je to obrazný významový přenos. Natož odměrný cit. Mně to musíte vysvětlit polopatě.


dadadik
před 7 měsíci
Dát tip

mně teda odměrný cit nikterak nevadí, to slovo se mi líbí, aniž bych ho musela mít nějak upřesněný víc...sedl :)


Janina6
před 7 měsíci
Dát tip

Aha, teď jsem to dohledala v komentářích, je jich hodně, takže jsem je neměla pročtené všechny. Podzim odměřuje létu... proč ne. I tak mi to zní trochu krkolomně, ale obrazné vyjádření má hodně svobody, fajn.


Litarts
před 7 měsíci
Dát tip Janina6

Ano, vždyť jsem to již tak vysvětloval. Zde je tohoto výrazového spojení použito v obrazném významovém přenosu. To je tak těžké pochopit?  


Janina6
před 7 měsíci
Dát tip Radovan Jiří Voříšek, Gora

Ve škole jsme měli odměrný válec. Sloužil k odměřování kapalin. Odměrný cit si tedy mám představit jako cit, pomocí kterého se něco odměřuje?


Safián
před 7 měsíci
Dát tip Janina6

Pane Litartsi, dobrá. Mohl byste nám, kterým se slovo odměrný nezdá, vysvětlit jeho obsah.


Radovan Jiří Voříšek
před 7 měsíci
Dát tip Janina6

Zmiňuji, že tu nic netrčí a neskřípe - a tím narážím na všechny básně, kde něco třčí a skřípe,  včetně svých.

Nerozumím, co je ODMĚRNÝ cit. Nevím, jak vypadá. Rozuměl bych třeba ODMĚŘENÝ cit.


Litarts
před 7 měsíci
Dát tip

Pane Voříšku,

obsahuje. Zmiňujete, že tu nic netrčí a neskřípe. Tím narážíte na moje jiné básně, které se vám takto zdají. Nerozumíte také výrazům v závěru básně (v odměrném citu), tak jsem se snažil vysvětlit, o co mi tu jde, že se nejedná jen o potřebu tříslabičného slova. 


Litartsi, k básni jsem ti napsal jen o tříslabičném (nepříliš pochopitelném) slově. To další, na co reaguješ, můj komentář neobsahuje. Takže si jej v klidu třeba víckrát přečti, zamysli se nad ním, a pak reaguj na to, co skutečně obsahuje. Neklouzej po vlastních představách.

 


Litarts
před 7 měsíci
Dát tip

Pane Voříšku,

to jsem také potřeboval, ale i obsah, vyjadřující vztah počátků podzimu k doznívajícímu létu. Ten odměřuje létu ještě dle svého jemného, ale již i hrubšího citu. Jen rýmy pro rýmy nepíši. Ani v mých jiných básních nic samoúčelně netrčí a neskřípá. Znovu opakuji, že píši verše a básně dle jejich obsahu, pro který vždy hledám i vhodné formální vyjádření. Píši ze života, který je v neustálých proměnách, nemrzačím jej nějakou jen příjemně se čtoucí formou. Záleží také na tom, o čem báseň je. Každé takové formální "vybočení" ze schématu ale také do něj patří, vyjadřuje obsahovou specifiku verše, ve vztahu k jinému verši či většímu celku. Kdo ovšem nečte obsah, ale klouže jen po formě, tak naráží. To je věc úrovně čtenáře.   


Radovan Jiří Voříšek
před 7 měsíci
Dát tip Janina6

Slušné, nic netrčí, neskřípá. Hezká atmosféra. Nerozumím jen (spíš tuším) "odměrném citu". Ale chápu, že jsi potřeboval tříslabičné slovo. 


Al Jal Úd
před 7 měsíci
Dát tip

Běžníky i ostatní pavouky obdivuju a zajímají mě. Babí léto ještě trvá, což je jedině dobře

Pěkná báseň! ;)


dadadik
před 7 měsíci
Dát tip

To je hezký


Litarts
před 7 měsíci
Dát tip

Pane Safiáne,

ano, na víceslabičné rýmování se ve svých básních, psaných vázaným veršem, také specializuji. Zde se jedná o jedenáctislabičné verše. Závěr toho posledního mi dal nejvíce práce. Napsal jsem jej tak nejen ve prospěch rýmování, ale i obsahu, s ohledem na vztah počátků podzimu k létu. V básních sleduji i mnohé další věci. Děkuji za komentáře. 


Janina6
před 7 měsíci
Dát tip kadeřavá

A mně se zdálo, že píšeš v poslední době trošku jinak... jakoby srozumitelněji. Až na ten odměrný cit, to je rána pěstí. Ale díky Safiánovi za rozbor - teď to čtu znovu a ty "další rýmy" vidím, předtím jsem si je ani neuvědomila. Zajímavé!


Safián
před 7 měsíci
Dát tip Janina6, Radovan Jiří Voříšek

Pokračování:   samohláskový rým:  své opírá síly/zve, otvírá zbylý - zde rekord, šestislabičná shoda, podepřená navíc i shodou některých souhlásek. Pokud jsem něco takového viděl, tak jen jednou.

Shody: 1. a 4. verš - 4 slabiky , 2. a 3. verš - 4 slabiky,  5. a 8 . verš - 5 slabik, 6.a 7. verš šest slabik.

potvrdila se talé zkušenost, kterou mám odjinud. Sama délka shody nemá podstatný význam pro hudebnost básně.

 


Safián
před 7 měsíci
Dát tip Janina6, kadeřavá

Pane Litartsi, vaše básnička zaslouží jen chválu. Nejen pro pěkně plynoucí popis, kde čtenáři až v závěrečém spojení (v odměrném citu) trochu připomenete váš obvyklý styl. Ale to jen na mžik, než si uvědomí, že se tak stalo ve prospěch nezvyklého rýmování. Již vaše na první pohled viditelné dvojslabičné rýmy jsou pěkné. Podle výčtu rýmů zároveň plané (gramatické) i štěpné (rýmují se kmeny) - nitka/hlídka, třpytu/citu, z eufonického hlediska tzv. postačující (nemají shodnou tzv. opěrnou souhlásku) - např. třpytu/citu, a také většinou nedokonalé (není dokonalá shoda hlásek). Navíc jste ještě každému dvouslabičnému rým předstvil další shodu, kterou je možné brát jako nedokonalý samohláskový rým


brooklyn
před 7 měsíci
Dát tip

Tipuji. Moc pěkné...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru