Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Konec Písmáka

02. 01. 2023
6
190
5302
Autor
Olda

Ahoj,

od převzetí Písmáka zpět jsem se snažil najít mu cestu do dalšího století. Nicméně jen technicky. To se myslím povedlo. Spousta technických novinek ho o pár let posunula a věřím, že i zatraktivnila.

Leč lidsky se mu bohužel více věnovat nemohu. S tím souvisí -- řekl bych možná, že doba Písmáka již pominula. Sociální sítě a jiné publikační platformy jeho místo možná nahradily?

Viděl bych to tak, že pokud se během roku 2023 nenajde nová vize - a s ní spojená skupina lidí, kteří by byli schopni a ochotni se rozvoji Písmáka věnovat, na konci roku 2023 bychom jeho fungování ukončili.

Pokud máte takovou vizi, pošlete ji prosím na olda@pismak.cz, děkuji.


190 názorů

Není mi jasné, co by mělo být cílem? Na Písmáku to žije a co jinýho přát? 

Tahle změna vzhleddu mi zrovna přijde dost matoucí. Na té minulé verzi se dalo leccos zlepšit, ale že by tahle byla lepší se mi nezdá. Asi tomu dám ještě nějaký čas, ale první dojem je, že se to nezlepšilo (to byla jediná nevýhoda starého Písmáka), ale orientace horší. 


crayfish
04. 04. 2023
Dát tip

Ty jo... jsem na Písmáku od ledna 2001. Už dlouho tady (bohužel?) nepublikuju, ale moc rád se sem s velkou nostalgií vracím.

Úplně si nedokážu představit, že by mi zmizel ze života.


Aru
15. 02. 2023
Dát tip

všichni se ti ale neozvali, jen já :)

čéče, chceš se vážně zařadit po boku Zeanddricha, abych ti všechno vysvětloval, nebo jsi schopný na to přijít svou hlavou, že se bavím, hm? ;)


Aru
15. 02. 2023
Dát tip

já nečekám, já spím ;D

jo, Pusíku, vybral sis špatnýho blázna na avízo :D:D


Aru
15. 02. 2023
Dát tip

no jo, no jo, bezkoncepčnost to je můj život :D

ale! na konci byl koncept nahozen, když jsme to s iví vzali pevně o rukou ;)

a taky příští spolupsaní bude jiný


Aru
15. 02. 2023
Dát tip

ty na někoho dohlížíš Pusíku? :))


Dagmaram
02. 02. 2023
Dát tip Aru, Alegna, Gora, blacksabbath, Danny, Janina6, K3, dievča z lesa

NERUŠIT, INOVOVAT


Litarts
21. 01. 2023
Dát tip

Obrodu Písmáku by mohly zajistit nové uživatelské možnosti, např. přidané rubriky i pro jiné umělecké obory (malířství, grafika, sochařství, architektura), grafické zpracování stránek, případně i jejich individuální nastavení, reklamní ekonomická podpora, vstup všestrannější veřejnosti. Co příliš dlouho žije z jednoho konceptu v určité komunitní uzavřenosti, vyčerpává se vlastní jednostranností a kvalitativně upadá. Úroveň zde uveřejňovaných příspěvků je vesměs nízká, v takové hodnotící rovině se těžko mohou uplatnit výraznější díla.


Litarts
17. 01. 2023
Dát tip

Já mluvím o umění, což je nejspíš i tvým cílem, ne o komunismu. Síto kvality bylo vždy, ve všech dobách, a vždy bude i nadále. Nikdo nikoho zde nevyhazuje, každý má právo na svůj projev, ale v konkurenčním boji musí počítat i se šrámy. A všechno má také svoje mantinely, za kterými je mimo hru. I to bylo ve všech dobách.


Aru
16. 01. 2023
Dát tip Lerak12

já rozumím, mluvíš jako někdo, kdo se chce vrátit před r. 89 ;)


Litarts
16. 01. 2023
Dát tip

Aru,

nejde o bolševizující prostředí, to je hodně hloupé přirovnání, ale o úsilí o dobrou uměleckou tvorbu. Tomu, co to znamená patrně nerozumíš, tak klidně odejdi a vydej si na vlastní pěst svoje sbírky. Všeobecným zájmem je zde literární hodnota, v kulturním slova smyslu.


Aru
16. 01. 2023
Dát tip Lerak12

pokud by se Písmák stal korektním a blokoval, nebo mazal ty uživatele, kteří by se hlídacím psům zdáli málo dobově korektní, z takového bolševizujícího prostředí bych odešel, aby si tu vhodní lidi mohli psát beze mě své schvalené, korektní, nudné a sterilní texty; konečně by mě to asi donutilo vydat na vlastní pěst sbírky.


Litarts
16. 01. 2023
Dát tip

Aru,

Písmák byl také vytvořen pro určitou budoucnost a funguje již dlouho. Nyní jej chce majitel předělat nebo smazat. Pokud se najde zase nějaká možnost, jak jeho životnost prodloužit, tak bude existovat nějakou dobu dál. Co je veselý omýlek, přidání funkcí k Písmáku a korektní jednání přispěvatelů, aby neuráželi návštěvníky svých básní?


Aru
16. 01. 2023
Dát tip

Litarisi, píšu pouze to co se reálně děje s takovými návrhy, které navrhuješ a naivně si myslíš, že se nezvrhnou v něco horšího a budou sloužit tak jak si myslíš, takové veselé omýlky se dějí často ;)


Aru
16. 01. 2023
Dát tip

všechna předsevzetí jsou k ničemu, neboť se vztahují na budoucnoust, která nikdy nenastane, jelikož budoucnost je stále vepředu :D


Litarts
16. 01. 2023
Dát tip

Aru,

všechno se dá zveličit až téměř absolutizovat. Nic takového nemám na mysli. Píši jen, co mě napadá na podporu zachování Písmáka, na základě toho, co tady zaznělo. Nic nezveličuji, zveličuješ právě ty. Co se týče ostrosti mého zraku, tak ta je obsažena v mých básních, nevíš nic! Ohraničenost Písmáka jako pouze básničkového a mini prozaického serveru jej přivádí do slepé uličky. Rozšíření obsahové náplně by mohlo pomoci.


to aru: co já chci... víc cvičit, vůbec hejbat bych se měl


Aru
16. 01. 2023
Dát tip Lerak12

Litarisi, každý boj za čistotu vede ke sterilitě, já nevím, nestačilo ti 40 let komunismu, to vážně to chceš zavíst i tady?

jestli máš vizi, že by se blokoval každý kdo napsal v komentáři, nebo v textu "kurva",  tak to je kurva špatnej nápad. takový praktiky zavánějí praktikami bolševiků, kteří také měli svou vizi o tom co se může psát a co ne. pokud se ti nějaký text nelíbí, nečti ho, pokud se ti nelíbí někoho projev, nereaguj na to.

možná to netušíš, ale Písmák má už v současné podobě možnost blokovat autory, jednak aby ti od tebou vybraného nicku nechodilo avízo od komentáře, anebo aby ti nemohl psát pod díly ;)

krátkozrakost tvého typu lidí vede vždy k tomu, kdy nápad, který zněl jako dobrá myšlenka na papíře se časem zvrhne v to, že kontrolní orgán se stane nedoknutelným, jehož pravomoce se postupně navyšují nad rámec jeho původních pravomocí, kdybys měl ostrý zrak Litarisi, nikdy bys takovou věc nenavrhoval, ale co už, svobodné doby se střídají s těmi méně svobodnými, když lidi s tvým názorem jsou vyslyšeni


Litarts
16. 01. 2023
Dát tip

Aru,

jde o to, že o čistě básničkové servery a jejich komunity klesá zájem. Ten je možné podpořit širší obsahovou nabídkou. Třeba rubrikami i z jiných uměleckých oborů. Dále pak by přispěla i vhodná firemní reklama. Ohledně vulgárních projevů v tvorbě i v diskusích by tu mohla být určitá cenzura. Ne hned vyřazující, ale nejdříve upozorňující na ohledy.


Aru
16. 01. 2023
Dát tip

Pusíku, zrovna tebe by ta Litarisova navrhovaná "kontrolní" skupina odstranila trvale :D

já tě beru, jak jsem ti psal jako Arního Rimmera, je to totální magor, ale bez něho by byla šílená nuda ;)

takže vítej, asi, nebo co chceš :D


Takhle s k vůli tobě rozčílit. Zmiz!!!


Pč, jaká komunita? Lidi buď chtěj psát, pak se věnujou týhle RYZE individualistický činnosti, nebo to maj na háku a dělaj něco jinýho. Fakt jste si toho ještě nepochopili? Prej existuje nějaká autorská dvojce, Švédi myslim, co společně píšou detektivky. VŠICHNI OSTATNÍ JSOU JEDNOTLIVCI, co jestli to myslej s literaturou vážějc, SEROU VÁM, SEROU VÁM na všechny nějaký vaše komunity. Už?!?


Aru
16. 01. 2023
Dát tip Lerak12

Litarisi, omezování a vyřazování nevhodných projevů už funguje na velkých sociálních sítích, říká se tomu dezinformace a boj proti dezinformátorům, mažou se nejen celé příspěvky, ale mizí i nevhodné, nebo potencionálně nevhodné účty; držme se litery zákona, příspěvek, který neporušuje zákon není potřeba mazat, omezovat, nebo vyřazovat, pokud ti přijde, ze nějaký příspěvek porušil zákon, nahlaš ho na policii. není nutno zavádět údernou skupinu za čistotu komunity


Litarts
16. 01. 2023
Dát tip

Básničkové servery, založené na autorské komunitě, žijí ve svém víceméně uzavřeném prostoru (byť i přihlášením veřejně přístupném), ve kterém se přispěvatelé dělí na skupiny, vzájemně se podporující svou orientací a úrovní tvorby, nebo odmítající či ignorující. Znalosti a schopnosti tvořit poezii mají svůj líc jisté kritické odbornosti, ale také rub závislosti, zaujatosti nebo i závisti. Vstup nestranné veřejnosti, přitahované i jinou obsahovou náplní, nežli jen literární (rubriky i z jiných uměleckých oborů, firemní reklamy vhodného druhu), by mohl vnést do diskusí i nový rozměr, případně i podporu neodůvodněně odstrkovaným autorům. Klesající zájem o poezii se dá podpořit pestřejší uměleckou nabídkou. 


A stejně jak řikali teď na xtv - doba si žádá napravené komunisty. Pak co my nevěřit na napravený Písmák? Ale hlavně tomu musíme věřit, uplně z hloubky věřit. Pak to dobře dopadne. Prostě - neztrácet víru! Píšmák to dá.


Ale začněm se už činit, že. Dobrospolek nevyhrožuje jen planě, jistě ne. Zbývá posledních 340 dnů, nebo...  (!!!)


Připojuji se ke konstruktivně připojeným. A píšmák zachráníme, protože - pjavda a láska MUSÍ(!) zvítězit. A tak i bude, konstruktivně.


Zdravím v dalším roce  Písmáka. Od počátku jsem považovala tento web za literární, nikoliv politický. Celý život lidský sice politku zahrnuje, ať chceme nebo ne, ale lze psát  ze života lidí, přidat fantazii, domýšlet příběhy a ostatní neustále se měnící svět  jaksi nevnímat. Prostě  si tak jen vzpomínat a snít. Není to škoda případně končit a dělat z toho komerční záležitost?


papouch
14. 01. 2023
Dát tip

Nørskø: ale dyqíš, že su hlavně tajtrdlík, nee


Litarts
14. 01. 2023
Dát tip

Snake_01,

ale to by mohlo být řešitelné, ponechat liberální povahu Písmáka a přitom, na základě stanovených podmínek, omezovat či vyřazovat projevy těch několik málo křiklounů a tlučhubů, jak píšete. Na to by zase tak velký, specializovaný tým být nemusel. Těch denních příspěvků na hlavní straně zase není tolik a proběhnout se dají rychle, se zaměřením na nepřijatelný obsah. Takové zásahy by nepostihovaly ty, kteří s chodem systému nemají problémy. Naopak byly by vítány.


Norsko
14. 01. 2023
Dát tip a2a2a

Takovej tyjátr. Přitom taková svatá chvilka


papouch
14. 01. 2023
Dát tip a2a2a

Norsko - počkej chvilku, sundám si trenky... ... Už můžeš! :-P :-)


Norsko
14. 01. 2023
Dát tip

Papouchu, líbám té na obě tváře


papouch
14. 01. 2023
Dát tip

Oldo,

mám na Tebe (zatím) dvě zásadní otázky:

1) Pokud bys byl ochoten Písmáka prodat - kolik za něj?

2) Jaké jsou roční náklady na jeho provoz?

díky

papouš


snake_01
14. 01. 2023
Dát tip a2a2a

Litarts: Písmák byl vždy liberální a pro potřeby otevřené diskuze (nejen o literárních dílech, jejichž tematická rovina je ostatně taky neomezená) je to dobrá zpráva. Bohužel to, co funguje dobře v období relativního společenského klidu, dostává na frak v době krize.

Ovšem ve chvíli, kdy si někdo přisvojí právo rozhodovat např. co je/není nepatřičný politický komentář, změní se zcela podstata tohoto webu, nehledě na to, že je tu denně tolik příspěvků, že by na to byl třeba celý specializovaný tým - a to si ve zdejších podmínkách neumím představit. 

Je to bohužel podobné jako v demokratickém systému obecně, veškeré zásahy proti narušitelům postihují disproporčně především ty, kteří s chodem systému a jeho pravidly nemají problém. Stejně tak tomu bude i teď, pokud Písmák skončí - mnoho lidí, kteří sem chodí diskutovat o literatuře a kterým zdejší systém vyhovuje nebo přinejmenším nevadí, přijde o platformu kvůli několika málo křiklounům a tlučhubům, jejichž cílem často vůbec není literatura jako taková, ale jen exhibicionistické a celkem bezcílné narušování pravidel jakéhokoli druhu.

Osobně ale neznám způsob, jak zůstat otevřený a liberální a zároveň tomuto stavu zamezit, takže...


Připojuji se ke všem konstruktivním redaktorům a - do léta máme po žních! Slibuju.


Litarts
14. 01. 2023
Dát tip

Tomu, aby byl Písmák zneužíván k různým subjektivním politickým názorům, se dá bránit uživatelskými podmínkami. Je to básničkový a prozaický server, proto by měl sloužit především literární tvorbě. Politika do ní také patří, ale měla by mít svoje hranice uměleckého zpracování. Kriticky štvavé či provokující politické názory, jak v tvorbě, tak i v diskusích, by sem neměly patřit.


snake_01
13. 01. 2023
Dát tip Gora, a2a2a

Připojuji se ke Zborovi - já osobně jsem se na Písmáku sice šikanovaný nikdy necítil, ale vím o mnoha lidech, kteří sem z tohoto důvodu přestali chodit.

Zároveň Písmák jako liberální platforma (což chválím) byla v poslední době často na hraně toho, co lze ještě vnímat jako svobodu slova - a sloužila tak i jako kanál pro šíření dezinformací a konspiračních teorií. To je například důvod, proč jsem Písmák přestal pravidelně navštěvovat. Místo toho, abychom se tu zabývali uměním, čím dál tím víc byla předmětem debaty politika, a to často ještě pokřivená konspirační optikou. 

Je celkem logické, že zdejší liberální poměry byly, jsou a budou nadále zneužívány, asi se tomu nejde vyhnout, stejně jako to bylo nevyhnutelné například za krize v období první republiky, ale je pak otázka, nakolik veřejný prostor utrpí, když tato platforma nebude. 


Danny
13. 01. 2023
Dát tip Aru, egil, a2a2a, papouch

Dneska jsem byl na obědě s kamarádem, který zná někoho z Albatrosu, tak jim napsal, jestli by Písmáka nějak nezastřešili. Tak třeba z toho něco bude. Napsal jsem o tom i Oldovi na mail.


Litarts
13. 01. 2023
Dát tip

Aru,

jakou novou vizi, zdejší uživatelé tu asi nevymyslí nic překotně nového, server je dobrý takový, jaký je, obsahové změny se mohou těžko vydat nějakou lepší cestou. Mohlo by se jednat jen o menší úpravy v obsahu (přidání rubrik, třeba experimentální verše) a o úpravy ve výtvarném řešení serveru. Ne s jednotnou barevnou plochou pro psaní, ale s možností i vlastního výtvarného nastavení stránky. Také o vstup finančně podpůrných firemních reklam, které mohou přilákat i nezávislou veřejnost pro komunikaci s autory básní. Takto je tu jen vzájemná autorská podpora, kritika nebo i snižování tvorby. Básníci nepíší jen pro básníky.  


Eben32
12. 01. 2023
Dát tip

A co si vzít vzor z nějakého zahraničního webu?


Aru
12. 01. 2023
Dát tip Lyryk

to mě právě fascinuje Delfíne, jak místo aby lidi stáli o diskuzi nad tím co se jim nelíbí, tak si založili raději svůj web, přičemž sami mají menší web, ale ještě oslabili mateřský web a protože jim samým to prišlo jako řešení, tak po nějaké době se situace opakuje i na tomto druhém webu, který je také oslaben, aby se založil ještě menší web, nakonec většina těchto menších webů končí, protože si založili identitu na útěku a nikoli na spolupráci a dohodě a řešením problémů.

dalo by se to vzít i jako exkurz do srdce české společnosti, že raději utečeme a rozbijeme původní uspořádání, než abychom to řešili.

v tom je Oldův počin významný, že chce po nás vizi jak dál


Litarts
12. 01. 2023
Dát tip

Já osobně mám zkušenost i se serverem Psanci.cz, kde jsem byl smazán majitelem Lukiem proto, že jsem měl prý větší ego než on, jak se i sám vyjádřil. Sám tam také píše a komentuje básně jiných. Nelituji toho, protože jeho dohled a pohled byl ponižující. Také jsem krátce psal na Poetikonu, ale tam jsou podmínky, připomínající spíše nějaký sektářský řád. Nyní píši ještě na Basnicky.cz, které se ale s Písmákem, co do obsahové náplně, nedají srovnávat. Tedy na co převést Písmáka? Asi zase jen na Písmáka, s novými provozovateli. Pokud i tento básničkový server pohltí Lukio, tak to bude jeho konec.  


Delfín
12. 01. 2023
Dát tip Aru, sveřep

Danny, což jenom Olda a ty jste tu programátoři? Jinak z literu se taky hodně lidí rozuteklo, když to tam měla ta čtveřice mladých, co i diskuzi převedli na FB. A literák LUKIO si poŕídil svůj portál psanci, pak udělal i libres, kde je plno literáků, pokud si neplatí na basne.cz.  Teď i liter patří Lukiovi.

Totem taky zmírá, navíc je na pomalém servru. Slušné jsou piste-povidky.cz. Literra se sice honosila tím, že mohla volit řez písma i v progu a epilogu a krom tipů se tam i házelo rajčaty, ale taky tam byla sebranka pěkných prudičů, co uráželi lidi. Litweb je malý hezký portálek, ovšem publikuje se zprostředkovaně. Ale je součástí archivu Národní knihovny. Teď taky provoz dost malý. Ta spousta adminů je vlastně parta z Epiky. A jsou to vlastně redaktoři, co publikují. Admin, co portál předělal a stará se o něj, je jeden, Pepa. Saspi byl taky se zprostředkovanou publikací, ovšem teď je nefunkční, po přihlášení tě zase odhlásí, sotva někam klikneš, jednou to opravili, teď už admin není k mání. Jde tam být jen nepřihlášený. A takový hezký portál to byl, když to žilo! 


spacechaky
12. 01. 2023
Dát tip

jsem tu chvíli,ale mám tu svoje výlevy pekne uložené:)))


Prosecký
11. 01. 2023
Dát tip Gora

Janino, to je přece totéž. Někdo nemá čas, protože nemůže pracovat zdarma. Potřebujeme tedy peníze na pokrytí personálních nákladů, i když provozní jsou směšné. Čas člověka se také musí zaplatit.


Janina6
11. 01. 2023
Dát tip Aru

Prosecký, četl jsi Oldův komentář o kousek výše? "O náklady na provoz vůbec nejde. Jsou marginální. O technický čas ano, ten nemám." Asi tedy nejde o financování, ale o lidi, kteří by byli ochotní věnovat svůj čas, starat se o chod webu, jestli tomu správně rozumím. A věřím, že právě o takové lidi je dneska nouze.


Prosecký
11. 01. 2023
Dát tip Gora

Opakuji ještě jednou: Není možný nějaký business koncept, to jest, že server uživí svou údržbu? Jaké zdroje financí?

1. poplatek členů 'bt by to byla stovka ročně)

2. reklama a 

3. propojení se nakladatelstvími, v prvé řadě asi s těmi, které nabízejí možnost vydat si knihu sám

4. rozšíření o další možnosti (slam poetry prezentace, videoprezentace děl)

5. dotace MK nebo EU 

 


Aru
11. 01. 2023
Dát tip

tvůj pesimismus plně chápu Danny, ale nemusí to tak vůbec být, jak jsem (myslím) psal někde tady, pokud se semkne komunita, nic zanikat nemusí, vždycky je to o lidech, i ty literární weby, který se hroutí si je tak lidi zařídili, sami je opustili a tím sami završili osud toho místa, kde byli, každý je tím pylířem tam a takovým kde a jak působí.

no páni, nechcete mě za prezidenta, proslovy mi vážně jdou :D:D:D

což nemění nic na tom, že každý má dosah, je třeba vytrvat!


Danny
10. 01. 2023
Dát tip

poté, co všichni pochopili, že informace jsou mocenský nástroj, to zkrátka přestane asi být taková sranda. no nic, asi mlčím, nechal jsem se unést.


Danny
10. 01. 2023
Dát tip Aru

Celkově je mi ze situace smutno. Jak se utahují šrouby, tak ajťáci, kteří měli čas na nějaké hobby projekty jako tyhle všechny užitečné servery, ho přestanou mít a kromě magea a písmáka může těchto platforem zanikat víc, velké platformy typu Facebook nebo Reddit uměle snižují dosah příspěvků svými algoritmy, banováním a mazáním a tím pádem ona velká svoboda a příležitosti (napsat na Písmák, kde si to přečte cca sto dvě stě lidí, něco, co je třeba autorovým celoživotním originálním postřehem a klasické redakce papírových médií to ze zabedněnosti neotisknou a na velkých platformách to udusí algoritmy a banování) nám pak bude postupně zanikat, chjo. Já vím, nemám být takový pesimista, třeba to ještě nějak lépe dopadne. Třeba jsem teď četl na root.cz o decentralizované sociální síti Mastodon, třeba ona je tím řešením, které hledáme. Vznikla právě jako reakce na velké komerční omezené platformy.


Aru
10. 01. 2023
Dát tip

no jo, ale tam nikdo nekomentuje jedno, dvě vydaná díla na den, to si můžu psát do šuplíku a vyjde to nastejno


Litarts
10. 01. 2023
Dát tip

Na Literu se píše bíle do tmavě modré plochy, což je pro mě nepřijatelné! To už jsou lepší Basnicky.cz., kde se píše také do klidného bílého pole, jako tady.


Aru
10. 01. 2023
Dát tip

souhlas Danny, Liter mi přijde jako nejpřívětivější, kdyby to tady padlo,  další literární weby už fakticky jen dodělávají a psát na velké sociální sítě, nebo si psát do blogu za mě nemá moc smysl


Danny
10. 01. 2023
Dát tip Aru

tak ještě mě napadlo, že by se nějak během tohoto roku dalo domluvit, kam se přesuneme tak nějak jako celek, pokud opravdu pan vrchní řekne, že máme poslední objednávku a pak šlus: když se nedomluví nic, tak se komunita rozprchne mezi jednotlivé servery, někteří skončí úplně atd., zatímco kdyby se řeklo např, že primární destinací po konci Písmáka je liter (což asi dává nejvíce smysl), tak by se tam mohla přesunout celá komunita a vazby mezi lidmi by zůstaly dál

mluvím ze zkušenosti, kterou jsem teď nepřímo zažil: tvůrce diskusního serveru mageo se rozhodl, že jej vypne a jeden z uživatelů navrhl, aby se to netříštilo a všichni se přesunuli na okouna. tak se i stalo a (po troše třenic se starousedlíky) jim to tam teď docela funguje. sám na okouna chodím od roku 2005, tak jsem to mohl vysledovat

co se týče mého konkrétního návrhu, tak by to asi byl ten liter. na uživatelské rozhraní by se dalo zvyknout. on tam už kdysi nějaký Danny asi byl, tak jsem se tam registroval jako danielsoft, což bývá můj druhý nick všude možně po síti, kdysi tam šel nick i měnit (přihlášení je vázané na e-mailovou adresu) teď to vypadá, že tuhle možnost vypnuli, nebo ji nedokážu najít


Litarts
10. 01. 2023
Dát tip

Pro mě je tento básničkový server tím nejlepším, které zde existují, vyzkoušel jsem jich již dost. Pokud majitel serveru jej ale pokládá za zastaralý a nemá čas na jeho technickou údržbu, tak může opravdu pomoct asi jen převod na jiný subjekt, dle jeho technických a dalších požadavků. Vždy je proto dobré mít v záloze ještě něco navíc, psát ještě i jinam. Ztráta této možnosti by ale nejspíš bolela většinu zdejších uživatelů.


Aru
10. 01. 2023
Dát tip

to je pochopitelné Fouraixy, mě osobně se taky víc líbilo "modré pozadí", ale není tvůrčí člověk tvůrčím od toho, aby se popral s danými podmínkami? a tvořil naprotiveň jim?

co jsem viděl, další a poslední funfující literární server je Liter. ono je zajímavé, že dnes většina lidí je na Facebooku (když byl jednodenní výpadek FB, najednou si vzpomnělo hned několik lidí na existenci Písmáku), který svým vzhledem se Písmáku rovná a přesto jsou tam z cz prostředí takřka všichni. není to zvláštní?

souhlasím s tebou, že prostředí dělá hodně, ale to by si jedinec mohl říct u všeho, že když ho něco demotivuje, že to vzdá, nakonec by takhle stáli lidi dlouhý fronty na skále nad srázem :D


Fouraix
10. 01. 2023
Dát tip Aru

pro mě osobně začal písmák umírat už v době, kdy se změnila jeho grafika na vellovskou a ani po jejím vypadnutí se nevrátila zpět.tato stávájící mi úplně žere oči, připadám si jak v práci. prostě kancelářský vzhled. postupně jsem příchody do tohoto nudoasocijujícího prostředí chodil míň a míň a pak už jen s tímto svým nejmíň známým a nenápadným nickem.grafika je pro vznik, nebo zánik atmosféry prvořadá, protože na ni mozek reaguje vědomě i nevědomě a nějaké lidi, co tvořili kýženou atmosféru (i kdyby to i v kancelářském prostředí šlo) úplně vypudí nebo demotivuje od činnosti. aspoň na mě to funguje extrémně.čili pro mě je spíš s podivem, že umírání trvá tak dlouho aniž bylo dovršeno a pakliže má být pokus o návrat ke starý dobrý atmošce, začal bych návratem ke starý milý grafice (viz wayback machine). možná by se pak mnohé vyřešilo i samospádem.každopádně úplné killnutí písmáka mi dává smysl až pokud by se nenašel nikdo ochotný jej dál provozovat. já sám bych to bral hned, i když bych to dotoval, být ve správném oboru. bohužel nemám s it nic společnýho a moje programování skončilo někde u didaktiku gama. pořád mi to přijde relativně "prestižní". (a jak můžou socsítě nahradit specializovaný server nechápu) a klidně to i vyžlutím, jakože vážně :)


Prosecký
05. 01. 2023
Dát tip

A není řešením komercionalizace? 


Olda
05. 01. 2023
Dát tip Merxanta, gabi tá istá, Aru, Alegna, Janina6, Ingastatlatla

Na email mi přišel zatím jediný konstruktivní návrh (od Egila). On a dále Zbora navrhli jednání, v tom budeme pokračovat.

Komentáře zde, které nezmiňují, co konkrétně dotyčný/dotyčná nabízí učinit přeskakuji.

O náklady na provoz vůbec nejde. Jsou marginální. O technický čas ano, ten nemám. Pokud jde o podporu redakce, nesouhlasím s a2a2a2. Zkoušeli jsme ledaccos i na návrh redakce, více či méně smysluplné návrhy (i např. Karmu). Za mne vypršela spíš navržená aktivita ze stran redakcí.

Převod Písmáka na jiný subjekt/spolek/entitu určitě možný je, ale ne jako bianco šek, který může znamenat, že se následně nezmění nic. Tedy byl by dohodnutý proces, že pokud se Písmák za nějaké časové období posune z bodu A do bodu B (po obsahové, technické, redakční, .. stránce), převedu jej do naznačeného spolku. 

Ještě na vysvětlenou -- za mne lepší konec "během" úpadku než po něm.

Jiný - zatím pravděpodobný - scénař by byl k 31. 12. 2023 vypnutí možnosti publikovat a cokoli na web vkládat. Následný rok by bylo možné díla stahovat (archivovat), pak samotné vypnutí.


Alegna
05. 01. 2023
Dát tip

Luzz, dostala jsem od tebe avízo, proto reaguju. Myslím, že úplně nejdůležitější je, aby nám Olda řekl důvody, které jej vedly k tomuto oznámení, tvými slovy " jednoznačně identifikovat a sepsat problémy, který písmák má"

Bez toho je to jako léčit nemocného a nevědět ani, co jej trápí, to potom nelze stanovit diagnózu a postup léčby.

Pozdávalo by se mi poté sestavit seznam rozumných návrhů (sestavil by jej nejspíš majitel s adminy a třeba s dobrovolnými odborníky a redakcí - není to pošťuchování, je to zatím oficiální autorita zde, i když ji neuznáváš), o kterých by se mohlo diskutovat, a kde by byla shoda většiny, ty uvádět v život.

Souhlasím, že problém bude  získat pro nově vznikající písmácké "instituce" dobrovolné aktivní písmáky, ale je tu spousta odborníků a lidí ochotných pracovat. Pokud se jim za to nebude spílat, nebo se nebudou zesměšňovat, ale bude se jim dostávat podpory od dalších písmáků, mohli by to dělat dokonce rádi. Já se hlásím na jakékoli pomocné práce.

Oldovi jsem poslala pár návrhů v první vlně eufórie, jsou to ty z ranku naivity, což odpovídá mému založení.


a2a2a
05. 01. 2023
Dát tip Gora, Lerak12

Luzz, určitě neredaktor je schopen a stává se to, napsat smysluplný komentář a jistě nijak nezaostává za redaktory, někdy naopak.  Při úvahách o smyslu redakce, výběrech a tipování je třeba opravdu zvážit, do jaké míry jsou pro ostatní motivační (a řekl bych, že jsou víc, než jsme ochotni vnímat) ale umím si představit změnu. Jen se obávám, jak to zde, ale i jiny a jinde dokládají zkušenosti z jiných serverů, není tak samozřejmé.

Se vším dalším, co jsi uvedla, lze souhlasit, umím si i představit finanční spoluúčast, pokud bude kompenzována přehledem o skutečných nákladech, aby si člověk uměl zhodnotit poměr ceny a potřebného výkonu a nebude drastická, ale jak sama říkáš ...nejsou lidi. Ale třeba se najdou. Ale i pak zůstává nezpochybnitelná potřeba slušného chování, které jen usnadní přijat i nepříjemnou věcnou kritiku.

 


Luzz
05. 01. 2023
Dát tip Janina6, Silene, Lnice

souhlas se silene. proto, aby člověk mohl komentovat nebo se vůbec vyjadřovat, nemusí být redaktorem. anebo si fakt myslíte, že komentář redaktora je hodnotnější než komentář obyčejného uživatele? proboha vzpamatujte se už. není to nic víc. prostě není. vždycky jde jen o názor. smiřte se s tím. ale dost; už mě to dohadování taky nebaví.

ještě mě to nedá - dovolím si odporně pragmatickej pohled, snad tím nikoho neurazím. proto, aby se písmák mohl vůbec někam posunout, je třeba opravdu vyjasnit vlastnické vztahy - to tu bylo zmíněno. pokud to chápu dobře, tak majitelem a provozovatelem je Dobrý spolek, ale nikde jsem nenašla, kolik členů tento z.s. má, v čem konkrétně tkví jeho činnost... našla jsem jen stanovy (kde ani není uvedeno konkrétně, že dobrý spol. provozuje písmák - ale to je asi pochopitelný) a zápis z první schůze, kde se toho člověk taky moc nedozví.

nevím, jestli by byl současný provozovatel a majitel ochoten přistoupit třeba na to, aby vznikl nějaký jiný spolek (pravděpodpobně právní forma z.s.), na který by se provoz písmáka převedl; tento nový spolek by samozřejmě měl mít mnohem více členů než tři (majitele a provozovatele nevyjímaje - pokud by z jeho strany byl zájem), měl by svoje stanovy (kde by byla definována činnost - a nemusel by to být jen provoz webu, ale třeba i pořádání kulturních akcí, vydávání alamnachů, whatever... jen střílím, klidně to může být i výroba triček s nápisem "make písmák great again") - a tím by pravděpodobně odpadly problémy s komunikací s majitelem (protože v každým větším spolku existuje něco jako valné shromáždění, potom ještě orgány jako výkonná rada a nevimjaká rada...). no a problémy ohledně provozu, návrhy na zlepšení, prostě "vize, mise a cíle" by se pravděpodpobně daly řešit a realizovat mnohem snáze. otázkou samozřejmě je, jestli by současný majitel a provozovatel byl ochoten na něco takového přistoupit. pokud by trval na tom, že písmácký web bude nadále provozován jen jím, tak si nejsem úplně jista tím, že má vůbec cenu se do něčeho pouštět (viz zkušenosti s komunikací, které někteří zmiňují)... nějaký vize, byť sebezářivější, prostě udělají puf! a bude.

teprve po vyjasnění této roviny lze pokračovat - ale ne ve smyslu - "písmák skomírá, pojďme to oživit", to je k ničemu. prostě - jednoznačně identifikovat a sepsat problémy, který písmák má (nízká návštěvnost, neatraktivita pro ostatní svět, chybějící propagace, demografická struktura zdejšího osazenstva...) - a teprve na základě toho navrhovat konkrétní aktivity, prostě tu "oživovací" činnost nějak strukturovat, plánovat... jasně, brainstorming je fajn, ale jak jsem psala v tom hrozně dlouhým komentáři, inovovat a vymejšlet dovede každej. horší je to s realizací a udržením kontinuity.

jako upřímně - ono i vymyslet celou strategii fungování takovýho spolku (od "předmětu činnosti", resp. rozšíření portfolia aktivit, až třeba po možnosti získávání dotací na provoz a přidružené aktivity anebo třeba vytvoření nějakých crowfundingových projektů na podporu zavedení nových technických řešení anebo třeba jen na podporu vydavatelské činnosti) není problém. navrhnout vize a konkrétní aktivity, jak písmák oživit, taky ne. horší - tedy nejhorší je, že nejsou lidi, co by si to vzali za svý... do začátku je opravdu potřeba skupina nadšenců, kteří by toto nějak koordinovali, komunikovali s potenciálními partnery... je toho hodně. píšu z vlastní zkušenosti, kdysi jsem se na zakládání jednoho spolku podílela, byť to s literaturou a kulturou nesouviselo - ale princip je (pořád) stejnej - totiž - ti lidi - ti musí být buď hodně nadšení - anebo za to musí dostávat peníze. ale ne nějakých pár stovek měsíčně, tohle je full-time job.

tak... to je asi tak všechno z mé strany.

(tentokrát avízo všem, možná si to i někdo přečte)

 


Silene
05. 01. 2023
Dát tip

(a2a2a: Naposledy. k příslušné zmínce. Nepodporuji redakční koncept. K vyjádření či nějaké projevené činnosti nepotřebuješ nic než právě vyjádření či činnost. Hotovo fertig tečka. Nechci se tu pořád přetřásat, jsou podstatnější témata.)


Celkem souhlasím s předešlou poznámkou od a2a2a.

Sám jsem redakorem velmi krátce a svoji práci samozřejmě hodnotit nebudu. Faktem je, že i redakce si zaslouží kritiku, pokud si ji zaslouží, ale určitě by neměla mít formu osobních útoků a povýšenosti, jak tomu bohužel často je. A jak psala tuším Thea toho času v tramvaji, být příslušníkem redakce nepřináší žádné výhody a slevu v Dobrovském vám taky nedají. Myslím, že mnozí kritici ani nereflektují tu skutečnost, že se jedná o amaterskou tvorbu, ať co se týče tvorby, tak kritik a redakční práce. Někteří autoři/redaktoři zde jsou fundovaní, vydali knížky atp., ale to rozpětí přístupů a angažovanosti je tu obrovské...

A než se řeč stočí k operačním systémům apod. (byť technická stránka je zřejmě to zásadní), můžu ještě dodat, že já nemám technické/IT vzdělání (už jsem to někomu psal, do těchto debat se nezapojuji), tudíž mohu případně přispět zase jiným způsobem, ať už finačně či redaktorskou/editorskou prací.

A to hlavní nakonec, Písmák má jednoho majitele, a je pouze na něm, co jak s ním naloží. Jelikož se však v současosti zřejmě jedná o nejvýznamnější amatérský literární server, byla by to škoda; pro mnohé jeho uživatele znamená mnoho.

 


a2a2a
05. 01. 2023
Dát tip Biskup z Bath a Wells, Gora, papouch

Podepisuji příspěvky egila Zbory, Pomerančové, Safiána. Osobně považuji za největší příčinu současného stavu opakované vlny útoků na redakci, redakce, ve kterých jsem s přestávkami působil asi 16 - 17 let. Některé kritiky vůči redakcím jsou věcné, většinou však nerespektují realitu zdejšího společenství. Smutným paradoxem je, že např. Silene, jedna z nejaktivnějších kritiček, sama odmítá se do redakce zapojit, ač zde tráví jednak hodně času, ale zejména má co nabídnout. Jsou jedinci, kteří mají dar snášet různé kritiky i útoky bez problémů, jsou však i další, kterým, ač by chtěli, to prostě nejde. Patřím mezi ty málo odolné.

Dalším problémem je, jak to označil egil, trvalá nespolupráce technického vedení serveru s redakcemi.

Návrhy na zrušení redakcí s argumentem, že by se to mělo vyzkoušet, neobstojí. Či spíše je to už zde zhruba půl roku zkoušeno, protože redakce fakticky neexistují s ohledem na malý počet členů, z nichž ještě polovina píše komentáře s více než měsíčními pauzami. Sám vnitřně občas vnímám komentáře některých redaktorů kriticky a občas jim to napíšu, většinou soukromě, ale daleko více si jejich práce vážím a podporuji. Daleko, daleko více.

Existuje zde skupina asi osmi adminů, jejich činnost je však málo vidět. Objektivně nelze jejich činnost příliš napadat, neboť většina kritik, které jsou vnímány jako útoky, jsou vedeny způsobem, kdy se balancuje na hraně svobody projevu, věcnosti i osobní nevraživosti. Daleko důležitější roli mají sehrávat sami Písmáci a nebýt v oněch výbušných diskusích mimo a jen přihlížet.

Díky za postřehy některých účastníků diskuse, kteří mají zkušenost s jinými servery a jasně deklarují, že přes více či méně oprávněné výhrady je Písmák stále něčím, co smysl má. Ostatně to vyjadřuje i zdejší diskuse.

 


Danny
05. 01. 2023
Dát tip Aru

jj, Google+ měl své kouzlo: třeba se tam přesunula celá linuxová komunita z mailing listů okolo jádra včetně samotného Torvaldse :)


Aru
05. 01. 2023
Dát tip

Danny, všichni určitě néé, jednak je už módnější Instagram a TikTok, jednak jsou lidi co používá Twitter, nebo Telegram místo FB ;)

mě teda FB nikdy nebral abych ho používal, protože nejlepší byl stejně Google+, než padnul :D


palaven
05. 01. 2023
Dát tip Danny

jj, uvedl jsem FB pro jeho všudypřítomnost a rozhraní lokalizované do češtiny, což bude pro pár lidí také hrát roli.

V případě sociálních sítí a platforem bych ještě upozornil na jednu věc - data, která na ně ukládáme, nemáme pod kontrolou, v podstatě je věnujeme provozovateli sítě, o němž toho moc nevíme a který má náš předem udělený souhlas, jak může s daty nakládat. V případě uměleckých textů je riziko zneužití nebo nechtěného využití asi menší, ale i tak je třeba ho brát v potaz.


Danny
05. 01. 2023
Dát tip palaven

teoreticky by se mohla udělat nějaká komunita na sociální síti, která tímto neduhem netrpí, např. subreddit na redditu (reddit již obsahuje "karmu" jakožto ekvivalent Tipů a to kladnou i zápornou) ale to by se lidi museli naučit s daným médiem pracovat


Danny
05. 01. 2023
Dát tip a2a2a, egil

palaven: na FB mi nevadí ani tak reklamy jako fakt, že algoritmy netransparentně zatajují příspěvky a viditelnost příspěvků je takřka libovolná. přesto ho používám, protože tam jsou všichni. na písmáku když napíšeš dílo, všichni ho uvidí, dtto kritiku


palaven
04. 01. 2023
Dát tip

K poděkování Oldovi bych ještě doplnil pár postřehů. Určitě je na místě diskutovat, když se loď pomalu potápí (možná si toho několik pasažérů ještě nevšimlo). 

Denní návštěvnost stránek www.pismak.cz je podle mne natolik nízká, že nemá moc smysl uvažovat o komerčním nástupci, tj. o stránkách, jejichž provoz bude financován jednotlivými uživateli. To by byl hodně vachrlatý podnik. 

A teď budu trochu vařit z vody: pokud sem pravidelně, tj. alespoň jednou týdně přijde 50-100 unikátních uživatelů (nebo spíš 30-60? fakt netuším), pak by z mého pohledu mělo smysl založit např. FB skupin(k)u, která by sloužila jako následník s odkazem na tyto stránky. Olda to ostatně už naznačil výše a myslím, že by to mohlo zájemcům pomoci. 

Jsou tu funkční a uživatelsky rozsáhlé zahraniční skupiny o výtvarném umění resp. o všem možném umění, které spravují 1-2 lidé, tak proč by nemohla vzniknout lokální komunita se zaměřením na literaturu? Akorát ta anonymita by byla trochu v jiné formě - stále bychom se neznali, ale mohli bychom vidět své obličeje či jména (anebo nemuseli). 

Jediným předpokladem by bylo oprostění se od averze ke komerčním platformám typu FB, IG apod. Averze, která může mít do značné míry charakter pózy, i když chápu, že nápor reklam a podtext umí být nechutný... tak co myslíte, jsme připraveni na posun vnímání? :)


K3
04. 01. 2023
Dát tip

Možná by stálo za to vkládat díla anonymně, třeba pod jednotným zvoleným nickem a na konci měsíce se odtajnit. Nebo je to stále i při dnešních technických možnostech utopie? Taky si myslím, že třeba v soutěži PM by měl hodnotit každý soutěžící, pokud by chtěl být sám hodnocen. Třeba by tím pádem automaticky vznikla jakási samoobsluha a soutěž by se zkvalitnila sama o sobě. Možná si to takhle podobně představoval již někdo jiný. Jsem přesvědčen, že potom by to přitáhlo další autory, právě takové, které po zdravé vzájemné soutěživosti touží. Nedává mi smysl když se soutěžící jen tak vezou. Takové bych automaticky vyřadil. Méně je někdy lepší než více... Na redakci by potom mohlo zbýt vyřknutí nějakého závěrečného ortelu... To by se ale možná zase nelíbilo většině, tak nevím...


Litarts
04. 01. 2023
Dát tip

Já vím jen o těch z ciziny (Singapur!, USA, Kanada), kteří velmi nápadně namnožují unikátní návtěvnosti na mém blogu.


Aru
04. 01. 2023
Dát tip

roboty z tuzemska tam tedy pouští? :D


Litarts
04. 01. 2023
Dát tip

Třeba blog Pise.cz, kam také píši své básně, je otevřený veřejnosti. Blog žije z reklam firem, které jsou přihlášeným uživatelům skryté. Je také zabezpečován proti "robotům" z cizích zemí, kteří se jej občas snaží ukrást. Toto by byl zase jen básničkový server, ale otevřený i názorům nestranných, nezaujatých čtenářů. Takto je to víceméně uzavřený autorský prostor.


Uličný
03. 01. 2023
Dát tip

moc mluvíme a málo posloucháme

písmák udělá nejlépe pokud přestane do světa hlučet

ticha je nám třeba


palaven
03. 01. 2023
Dát tip supizmus, Danny, Ostrich

Ahoj Oldo,

předně klobouk dolů - to, cos dokázal je fenomenální. Provozovat přes 20 let server, vylepšit ho na současnou úroveň, sledovat dění, to je nevídané umění. I kdybys se vším hned skoncoval, a ne až za rok, jak píšeš, první místo na zdi slávy amatérské literární tvorby bys měl (ačkoli se domnívám, že bys o něj nestál, ale nevím).

Spasení v podobě týmu spolupracujících zachránců představuje krásný sen. Máme tu úžasný korpus, ve kterém bude dost těžké se ex post zorientovat - moc nepomohou tipy, výběry ani sbírky - až se korpus stane statickým v nějakém úložišti. Má 470 tisíc textů a miliony názorů už víc než 1 GB prostoru někde v databázi? Krásný byly i projekty, kdy umělá inteligence s využitím místních textů psala vlastní umělé(cké) básně...

Oldo, ač se neznáme, děkuji za možnost si do místní bavlnky ukládat "to svý", samozřejmě i kdyby po tomto velkém NĚCO nebylo již nic. Ale věřím, že bude.


Beata
03. 01. 2023
Dát tip

upadá, jako naše společnost, jsme jen přehlcení, přeplnění, přinformovaní a zapomínáme se koukat kolem sebe a bez toho se špatně píše, rozvíjí, v mobilech je všechno už napsané, nalajnované... život je jako sinusoida...nic bych nerušila, nezavírala, však to klidně může jenom spát a ono se to jednou najde...chcete nějak pomoci? v redakci?


papouch
03. 01. 2023
Dát tip

líto


Aru
03. 01. 2023
Dát tip Gora

ztráta "vize" se mi taky zdá jako dost málo slabý argument pro za chvíli 30 let fungující web, ať jasně Olda napíše proč má Písmák končit, nebo za jakých podmínek je ochoten vést dál Písmák, někdy stačí opravdu málo, jako již zmíněné zadotování Písmáku zvenčí.

kdyby tu bylo "donate" tlačítko, Olda by byl možná víc motivovaný vést Písmák, než když je v současnosti zahrabané číslo účtu kdesi v těch lištách nahoře, pak by třeba mohl dostat Písmák i lepší "kabátek", než tahle podoba bez ničeho.

taky si nemyslím, že je Olda zavalen emaily s návrhy Písmáků.


Safián
03. 01. 2023
Dát tip Gora

Aru, Oldova formulace je tak písmácky nejasná, že je těžké uhodnout, co vlastně chce. Provoz Písmáka něco stojí, zejména pokud se jedná o samostatný server. Takže dokud nebude vlastnicky jasno, je všechno v mlze. Také se může stát, že žádné podmínky pro změnu nevzniknou.


Aru
03. 01. 2023
Dát tip

ano, tahle diskuze není na podávání návrhů, doslova Olda uvedl svůj email kam mají lidi psát, pokud mají co :D


Safián
03. 01. 2023
Dát tip

Aru, v tom se shodneme. Ale, domnívám se, tyto věci přijdou na přetřes, až se vyřeší to hlavní. Nemyslím si, že je možné dojít k něčemu funkčnímu zdejší diskusí.


Safián
03. 01. 2023
Dát tip

Ale Krtku! Já tě neznám, ale zdá se, že patříš mezi ty hedonisty, kteří se domnívají, že už narozením do nich vstoupila božská síla a proto nepotřebují nic umět. Ale proč potom jsi na Písmáku a hořce si stěžuješ? 

 


Aru
03. 01. 2023
Dát tip

vzhledem k tomu že autor má v současnosti nástroje na to, aby pod svým dílem blokoval uživatele, nebo jeho avíza sobě mi přijdou návrhy Štírky jako cesta jak zničit veřejný prostor, ve kterém, jak už to tak ve veřejném prostoru bývá jsou i lidé kteří se těžko snášejí, případně se nesnášejí úplně. návrhy Štírky by fakticky přinesli snobismus, který přímo nahrává uzavřené společnosti.

všechna omezení pro "dobro druhých" vedou vždy a všude do pekel


Thea v tramvaji
03. 01. 2023
Dát tip Gora, Alegna, K3, Karpatský knihomoľ

Norsko jaká privilegia? Vyzkoušela jsem si to a spíš se na mne svalil balvan zodpovědnosti než cokoli, co by se dalo nazvat privilegiem. A ubíralo to mraky soukromého času. Privilegia :))) Jako zasmála jsem se, fakt že jo... 


Safián
03. 01. 2023
Dát tip

Aru, zdá se to samozřejmé, ale není to tak. Prý se ochraňují slabí. Na druhou stranu se v komentářích objevují, a to téměř ve 100% ze strany autorů nejapná vysvětlení a propaganda. Třeba satira. Stačí přece uveřejnit text, netřeba ho vysvětlovat. A potrefeným husám by mělo stačit zakejhat, neměnit se v lovícího dravce.


Safián
03. 01. 2023
Dát tip

Štírka - nevím, jestli jsem poslal avízo.


Aru
03. 01. 2023
Dát tip

prostor pod dílem je rozhodně prostor veřejný, prostor autora je jeho text, pokud chce komentující zanechat víc než komentář, ožlutí, nebo omodří svůj komentář, pak je tu doměnka, že obsah komentáře má být vážnou kritikou, dle obsahu být může i nemusí.


Safián
03. 01. 2023
Dát tip

Norsko, že bys právě ty byl mimo mísu? Jaká mají redaktoři privilegia? Pocit, že jsou redaktory v hedonistickém mediu s nafrněnými misomusy? Ale máš pravdu. Pitomně tady žvaníme o ničem.


Norsko 1
03. 01. 2023
Dát tip Pomerančová

Je čas, aby všichni redaktoři dali obřadně k dispozici své funkce. Aby se vzdali svých nezasloužených privilegií


Safián
03. 01. 2023
Dát tip

Štírko, tvé připomínky mě zaujaly. Zejména, že jsi zahrnula i finanční stránku.

 


Safián
03. 01. 2023
Dát tip a2a2a

Egilův návrh by pravděpodobně dobře fungoval. Záštita Asociace spisovatelů a nakladatelů by jistě přilákala mladou generaci. Něco podobného jsem soukromě navrhl redakci před několika lety. S tím rozdílem, že tehdy byl Písmák provozně zajištěn a šlo jen o programovou vizi. Stavěl jsem na tom, že by se Písmák mohl stát nezávislou literární platformou včetně nakladatelské nabídky. V té době tu běželo několik žádostí o finanční příspěvek na vydání knihy. Ceny se pohybovaly v řádu desítek tisíc korun, nejvyšší byla kolem 70 000. Já kdysi připravil k vydání u přítele nakladatele několik knih (ne svých) včetně zabezpečení tisku a distribuce v cenách 10x až 15x nižších.  To je samozřejmě možné pouze za předpokladu, že se autoři podrobí určitému postupu a spokojí se skromněji vybavenou knihou.  Zdá se to samozřejmé, ale na Písmáku to tak samozřejmé není, tady mnoho autorů chce dohnat svou literární nedostatečnost výpravností knihy. Tehdy se mi dostalo odpovědi, že, když to chci, ať to sám udělám. Tady jsme u jádra pudla. Provozování serveru, vydavatelská činnost atd. přinášejí také právní odpovědnost. Má-li se na nich podílet několik subjektů, musí být vyjasněny vzájemné vztahy.  Takže sám jsem nemohl, ať už to bylo v mých silách nebo ne, nic udělat. Je zvláštní, a potvrzují to i zdejší reakce, jak si lidé ani 30 let po sametu neuvědomují, že rozhoduje vlastník. Dokonce by mu chtěli předpisovat, co má dělat. Když před léty měnila vlastníka Epika, bylo to stejné. Provozní podmínky mohou přijít teprve poté, co bude najisto postavena koncepce. Přesto se dotknu jedné věci, o které se zmínila Štírka. Ta považuje prostor pod dílem (hrozné slovo, když si uvědomíme, jakou kvalitu jím označujeme) za prostor autora. Tak to bere i současný Písmák, autor může mazat (pravda, text zůstane čitelný) a dokonce blokovat přístup. Nevím proč, když jsme ve veřejném prostoru a část pod dílem je určena pro komentáře. Tady by se, i vzhledem k odpovědnosti, kterou jsem zmínil, měla praxe obrátit. Mazat (zda postačí zabarvení a jeho intenzitu by měl určit právní výklad) a případně blokovat by mohla jen redakce. Je přece nepřirozené, aby někdo provozoval bez omezení propagandu na účet někoho jiného. Je tu i otázka, jak skloubit komunitní a literární část. To podle mě není tak jednoduché, jak se tu mnohým zdá.


Luzz
03. 01. 2023
Dát tip

(pardon... je to nějaký dlouhý... jsem se rozepsala... avíza nerozesílám; kdo chce, najde si to)


Luzz
03. 01. 2023
Dát tip Silene, K3

k tomu oživení, nastartování a zatraktivnění písmáka - jen pár poznámek (asi si to sepisuju i pro sebe, no):

ano, to je jistě skvělé, všechny ty inovace a nápady a impulsy. jenže - jedna věc je vymyslet nějakou inovaci, druhá věc je ji realizovat a třetí věc je udržet ji při životě.

upřímně, první krok je ten nejjednoduší. ze záčátku má většina lidí / uživatelů spoustu nápadů, energie, slíbí kdeco, navrhují... vymyslet se dá kdeco.

druhej krok je ještě taky v pohodě - z jednoho prostýho důvodu - samotné "uvedení v život", samotná realizace konkrétního opatření (návrhu, impulsu) je / může být v podstatě jednorázová akce. jo, i v této fázi se ještě najdou lidé, kteří jsou schopni něco svého vložit, zajistit, dostát slibům z první fáze atd.

ovšem největší problém je ve třetí, implemetační (udržovací) fázi - tam už není tolik prostoru pro ony nadšené nápady, ale předpokládá se spíš každodenní práce. piplačka. vopruz (někdy). z vlastní zkušenosti vím, že do toho se moc lidí nehrne. jenže jakýsi zajištění kontinuity je pro zdárné zavedení (jakékoliv) inovace prostě nutnost. jinak zůstáváme u wishlistu z první fáze, případně u spousty nakousnutých projektů.

(a přicházet s dalšími a dalšími impulsy taky pochopitelně není řešení)

ok. tak co s tím. padl tady návrh (návrhy? - asi už i dříve) na to, že by mohla vzniknout nějaká skupina, která by se nějakým způsobem na chodu písmáka podílela, pečovala by o něj. redakci v podobě, v jaké momentálně funguje, neuvádím, platí stále to, co jsem řekla včera - že písmák se bez redakce (takové, jaká je zde teď) obejde.

ale zpět - skupina, co se stará o písmák, "pečovatelstvá služba" nebo něco podobného... dovedu si představit, že taková péče je docela náročná činnost - právě pro potřebu té kontinuity - ale zároveň je potřeba zachovat i určitou kvalitu, pokud písmák nechce působit jako banda diletantů.

samozřejmě, když se mě někdo zeptá, jestli mám představu, jak by to uskupení fungovalo, tak řeknu - nevím - taky jsem ve fázi vymejšlení. ale pár poznámek bych přece jen měla - vycházím z teze, kterou jsem uvedla výše: zachování kontinuity a kvality. tak nějak předpokládám, že by členství v takovém uskupení bylo na dobrovolné bázi a každej admin (správce, pečovatel) by měl časově omezenej mandát. třeba rok. napadá mě k tomu, že pokud je nějakej závazek časově omezenej, tak má člověk tendenci tento časový úsek pracovat efektivněji... a možná by se tím dalo předejít jakýmsi mrtvým duším nebo tak něco, vyhoření a tak.

po roce by se admin / pečovatel sám rozhodl, jestli chce pokračovat nebo jestli předá adminství někomu dalšímu. jenže - tady asi narážíme na první problém - pro to, aby admin byl schopen zhodnotit, jestli na práci, ke které se zavázal, stačí, tak je potřeba jakési sebereflexe. která bohužel u některých lidí chybí a drží se zuby nehty svých funkcí (platí obecně, nejen tu na písmáku). samozřejmě - kdo by chtěl být adminem dlouhodobě, tak může. ale pořád platí - pokud se k tomu zaváže, měl by to vykonávat v rámci určitých standardů (ehm, píšu s vědomím, že to zní děsně - ale jinak mě to nenapadá). přičemž argument "dělám to zadarmo, jsem amatér" je opravdu nerelevantní. jde o závazek - nevim, možná žiju v nějakým jiným světě, ale snad pořád platí, že když něco slíbím, k něčemu se zavážu (vč. kvality oné "práce"), tak to taky dodržím... (a v případě, že závazku nejsem schopen dostát, tak to přiznám a hledám cesty, nikoliv výmluvy, neobviňuju všechny kolem ze své vlastní neschopnosti)

jasně, že je tady spousta dalších otázek - třeba - co všechno má admin dělat a jak často, jak se pozná, že odvádí kvalitní práci, případně nezneužívá svoje adminství... ale to se dá řešit někdy v druhé fázi, při rozdělení komeptencí.

takže - pokud se v této fázi objevují nějaké impulsy, nápady a podobně, tak je třeba promýšlet i tyto míň zajímavý věci, který se teď sice zdají být jakoby zbytečný, ale ve výsledku jejich nepromyšlení může vést k neúspěchu celé inovace.

 


Litarts
03. 01. 2023
Dát tip

Co tak otevřít Písmák veřejnosti, podobně jako je to u blogů, s reklamou firem? Tohle už zavání uzavřenou sektářskou zatuchlinou. Nevím, z čeho je toto placené.


Merxanta
03. 01. 2023
Dát tip Lerak12

Nechtěla jsem - mám dva svědky, že ne. Ale když po tom tak toužíte - dobře vám tak! Ukázka, čím Písmák ještě víc zašlapat.

http://muamarek.cz/files/mp3/po-krute-zime.mp3?fbclid=IwAR2gCHdkgFkXieIVCjqzFqtymJ00ODbzJLVPZhC8nLSZBED6WPvA3s_jIGs


supizmus
03. 01. 2023
Dát tip

Hodně by mě mrzelo, kdyby Písmák zanikl. Rozhodně jsem za, aby se klidně na provoz přispívalo. A nějaké multimédium - audiopřednes, videopřednes... by mohlo být přínosem. 


Štírka
03. 01. 2023
Dát tip asrar

Krtku: co tady děláš průvan - dneska s přišel a odejdeš si kdy budeš chtít – tak do čeho se vlastně pleteš a proč?


Štírka
03. 01. 2023
Dát tip

Brala bych vše jako Brainstorming


Delfín
03. 01. 2023
Dát tip

ARU, já si z posměváčků taky málo dělám, i jsem to odrážel s humorem, ale ono to na liteře vypadalo tak, že si vybraná parta našla vždy svého černocha a tomu dávala zabrat. A nebylo to nic k věci...:-(


sveřep
03. 01. 2023
Dát tip

Chci, aby měl Písmák občas čtení na streamu!

Chci, aby šlo poslat Písmákovi donate.

Chci, aby redaktoři měli spešl stránky, kde budou odkazy na jejich výběrová díla, a zejména chci, aby redaktoři nadále NEMOHLI dostávat tipy, komentáře a výběry ke svým dílům. 

Chci instituci bramborového výběru pro dílka v Aréně!

Chci oddělit vlastním seznamem tvorbu, která je myšlena jako vtipná, a zvláštní propagaci pro ni.

Atakdále atakdále, leč komu sejde na tom, co já chci?


Štírka
03. 01. 2023
Dát tip Alegna, blacksabbath, K3, Jednapoetka

Písmák 3-1-2023

Přidám pár svých myšlenek:

Tady na Písmáku jsou možné dva hlavní směry či posuny:  

  1. Vážit si toho, co pár lidí pro jeho fungování dělá
  2. Zamyslet se nad finanční otázkou ( i hra scrables stojí 500 Kč z rok… to si většina může dovolit…?)

A dále bych uvedla co mě napadá:

 

  1. někdo věnuje lidem tady svůj čas – to nejdůležitější co má – a za to si automaticky zaslouží respekt. A kdo by nesouhlasil s duchem Písmáka/u, může ho dle uvážení buď opustit, nebo toto diskutovat na místě k tomu určeném. Rozhodně ne osobními poznámkami, kterými se sice on zviditelní, ale objekt svých poznámek urazí – anebo mu jen otravuje život. TEDY: Vytvořit prostor pro tyto poznámky vyhražený
  2. Tj: zákaz kritiky vedení v běžném prostoru Písmáku - ad výše popsaný k tomu určený prostor : kritiky a připomínky, ale i pochvaly a podněty - určené “horní vrstvě…”
  3. Osobně se mi ani dvakrát nezdá, že pod díly se rozvine debata o něčem úplně jiném. Prostor pod dílem by měl být výhradním prostorem pro autora…– ač debaty zde vedené jsou někdy úžasné, měla by to být možná jen debata o díle a ne libovolný diskuzní klub…?…
  4. Cokoliv dalšího, co chce někdo dát do komentu, by znamenalo : odskočíme si tam a tam a budeme povídat – vytvořit další prostor, pro tento účel…?…

Za zmínku stojí, že by se možná autoři měli i finančně podílet na udržování tohoto prostoru. Ne velkou částkou, ale všichni. Vytvářelo by to určité prostředky příjemci, ovšem ne žádná privilegia plátci. Pokud by ovšem někdo chtěl dobrovolně dát víc – nestal by se privilegovaným sponzorem s jistými právy navíc, ale mohl by být někde jmenován na listině dárců.

Asi už jsem se moc rozjela. Ono by toho byla spousta, co člověka napadá a možná jen velmi málo je k něčemu. Ale to nechám na vás.

Závěrem: 

Velmi velmi bych ráda, aby Písmák vydržel: jiný server na této úrovni skutečně neznám. A to i přes všechny peripetie a hádky zde, přes krátkodobou či dlouhodobou dominanci agresivních osobností – ale takový je přece život– I tohle nás něčemu naučí.

 

Udělejme něco, ať tohle místo, které má své kouzlo, nezmizí. Moc se za to přimlouvám.


egil
03. 01. 2023
Dát tip Alegna, Aru, Janina6, Danny, asrar, K3, Gora, Zbora, a2a2a, Alenakar, jsu-zde, Ingastatlatla

Jen na okraj a pro kontext (abych uvedl v kontextu, čím zdější prostor je) - Písmák existuje od roku 1997. Je prvním a největším lit.-serverem v ČR. Na poli literatury je významným fenoménem, o němž studentni bohemistiky píší seminární práce na VŠ, vyskytuje se v mnoha kapitolách odborné literatury... Lze jej vnímat různě: třeba jako skanzen živého lit. prostoru, jasně, ale i tak - skanzeny se přeci nebourají. 

Na okraj - vzpomínám si, jak někdy kolem roku 1999 vyšel v časopise Weles článek, že tradiční literatura končí, protože je na netu lit.-server, který má skoro 200(!) aktivních uživatelů. 

Současně si ovšem myslím, že P. NENÍ vyčerpaný. (Oproti jiným; Totem - kaput, Literra - dead, Saspi - kde?) Vyčerpal se starý, od roku 2007 identický koncept. Ale ono je to logické: každé schéma (jakéhokoli řádu), pokud stagnuje, tak se vyčerpá. Je třeba hledat impuls. 

Písmák má stále co nabídnout. Chápu, že pro majitele je prostě srdcovkou a nic z něj nemá (ten dávný dobrý pocit je vzhledem k současné atmosféře asi jen stěží zpřítomnitelný) - vyjma problémů a proseb uživatelů. Na rozdíl od současných sociálních sítí, kde lidé slouží jako surovina ke sběru osobních dat a generování zisku prostřednistvím kšeftování se soukromím lidí, je po celé čtvrtstoletí Písmák pro jeho provozovatele ve stávající podobě ztrátový.

Je zde v dnešní době už málo viděná svoboda (žádná algogracie), které si mnozí váží, ale jiní ji prostě sprostě zneužívají a dělají si ze zdejší modře výběh pro své psychické poruchy (tím mám na mysli ta nejrůznější alter-, která se stále replikují jak nějaké maligní bujení - a především díky nim je prostor už nějaký čas nemocný). 

Nicméně si říkám - doprčic, je přeci tolik možností. Smazat či zrušit Písmáka s celou jeho historií by mělo být tou poslední. A zabít či finálně zabalit to lze vždycky (jen jednou).

A taky si myslím, že bys tálo za to o celé věci jednat - osobně. Všichni, kdo tu ještě mají nějaký interest, by se mohli do toho jednání nějak zapojit. A přizvat i lidi zvenčí, třeba z Asociace Spisovatelů, kterou roky vedl Ondřej Buddeus (na Totemu Ondrej Kern) a v současnosti organizaci šéfuje Jitka Srbová (na serverech známa jako Natascha). (Zapojení ofiko institucí či nakladatelství uvádím jako možnost, u níž jsem si vědom, že je pro leckoho sporná, protože pro spoustu lidí je Písmák nezávislá platforma unikátní v tom, že nad ní výše uvedené i jiné instituce nemají žádnou kontrolu).

Možná by bylo dobré se vrátit na začátek (vím, to není možné) a položit si otázku - co by mohlo poskytnout literárnímu serveru v dnešní době restart? A znovu - napadá mě - zapoojit nějakou třetí stranu, partu nadšených mladých či starých lidí. Anebo explicitně vyprofilovat server jako literární seznamku (jíž byl implicitně vždycky), založit spolek. Přidružit k Písmáku mobilní aplikaci stáhnutelnou z jeho stránek, kde by lidi mohli nahrávat fotky svých textů či přímo natáčet nějaké performance (které by ovšem procházel před zveřejněním admin). 

Prostě - snažím se jen říct: vždycky jsou nějaké možnosti, o nichž se lze bavit. A zjevně nastal čas diskuze. 

Jestli dobře chápu, Olda nepředkládá smazání Písmáka jako nutný plán/daný fakt. Ale jako možnost. Chápu, že sám majitel je už demotivovaný, jeho práce je nevděčná a fakticky z ní nic nemá.

Proto mě napadá, jestli bys, Oldo, nebyl oschotný otěže Písmáku předat včetně veškerých administrátorských i dalších práv nějakému spolku - o jehož složení by se zde virtuálně i někde naživo mohla vést diskuze.  (Jen další nápad na "demokratizaci vedení" - přijdeš mi silně demotivovaný; a vůbec se Ti nedivím...). 

 


Janina: kouli jsem nevymyslel já ale mořský koník (Martinez). Krychle byla moje akce. Dnes tu probíhá báseň měsíce, tématické dny...


Janina6
03. 01. 2023
Dát tip K3

Odpusťte moje stýskání, chybí mi většina těch, co se "tiše vytratili", a chybí mi dokonce i Zdenda, protože kromě protivnejch výpadů čas od času měl taky čuch na dobrou literaturu (a sám psal skvěle, bylo se od něj čemu učit). Proč se vytrácíte potichu? Když někdo někoho šikanuje, mají to řešit admini. Ale to se potom zas nadává, že nemáme dost "svobody projevu", že? ... je to začarovanej kruh. Začínám se přiklánět k tomu návrhu, aby redakce zmizely i formálně, kde totiž nejsou terče, nebude se napadat. Aspoň doufám. Těšit se z komentářů od solidních čtenářů můžeme i tak, i bez cedulky s funkcí. Fakt nevím, třeba by to vůbec nefungovalo, ale přijde mi, že možná ano... že by nám konečně došlo, že nemáme čekat, až tady "někdo něco" udělá za nás... Zrovna jsem si vzpomněla na inspirativní i zábavnou "Kouli" (později "Krychli"), kterou vymyslel a organizoval aleš-novák. Žádnej redaktor. A žilo to kolem té akce, kdekdo se zapojil a byla to zábava, ze které občas vzešlo i dost zajímavé dílko. Tímto, aleši, znovu děkuju.


aleš-novák
03. 01. 2023
Dát tip Lerak12

Prosecký: není to rána z čistého nebe. Umírání písmáka je zjevné už delší dobu, jen si to prostě nechceme přiznat.


Aru
03. 01. 2023
Dát tip

ahoj Delfíne, občas okouknu situaci po literárních webech, jak si stojí, ale ta Literrra mi unikla, ale co jsem viděl včera, tak stěží jedno dílo denně v měsíci na web je vážně málo.

posměváčků se nebojím, i tady jsem mimo komfortní zónu a velká čast lidí nechápe co píšu :D


Prosecký
03. 01. 2023
Dát tip sveřep, FAV

Přišlo to jako rána z čistého nebe, ale, bohužel, ti, Oldo, rozumím. Vize nestačí, potřeba je úporná práce administrativní, programátorská, marketingová. Jsem skepktikem. Díla se stanou nepřístupná. Máme si je stáhnout pryč? Na jiné servery? 


Delfín
03. 01. 2023
Dát tip

ARU, koukám, že jsi byl na literu, kde jsem i já, byť pod jiným jménem od r.2007. LiTerra je jiný portál a popravdě by tě tamní posměváčci rychle vyhnali. Nevím, zda se tam ještě hází rajčaty, ale bylo tam pár neskutečných volů. Takže zrovna to bych ti nedoporučoval...


Delfín
03. 01. 2023
Dát tip

Díky, Danny.za odkaz. No, moje stará hlava už má dost problémů s tím, jak se pořád mění windows, byl jsem zvyklý na ty staré. Ty měly logiku! A na mobilech se zase mění Androidy a co bylo včera, dnes neplatí a google už někdy blokuje dříve dostupné stránky, např. ty Zbyňousovy. Pokud máš rád přírodu, jsou tam třeba krásné orchideje!

Já jsem starý spojař z doby analogových ústředen, můj svět, to byla relé a křižáky, doplněné diskrétními elektronickými součástkami. Za mne nebylo programování ani na průmce (dělal jsem dálkově při turnusu). A bylo tolik věcí, co se člověk za pochodu musel učit. 

 


Danny
03. 01. 2023
Dát tip

Delfín: rozhodně čistší je, když to spraví Olda, pak to pojede bez problémů na všech platformách a můj počin (prográmek) může být zapomenut.


Danny
03. 01. 2023
Dát tip Alegna

A abych jenom nekecal a něco dělal: vím, že jsou tu uživatelé, kteří Total Commandera nezvládnou a tak jsem se pokusil pomoct. Jediný problém je ten, že všichni jsou asi na Windows a já jsem na Linuxu. Tak jsem se tu pokusil zbastlit windowsovou verzi automatizace změny toho kódování v záloze Písmáka, než to Olda opraví. Je na mých stránkách: http://www.danielsoft.cz/opravit-kodovani-cestiny.zip

Jen je potřeba, než to budete stahovat, aby to pro jistotu checknul nějaký windowsový ajťák, jestli mé naslepo psané řešení jede a jestli jsem náhodou nestáhnul nějakou virovou verzi sed.exe (to je ten "nahrazovač" textů, který Windowsy v základě nemají). Nechci strašit, stahoval jsem to z oficiální adresy GNU, mělo by to být čisté.

Mělo by to fungovat tak, že zip rozbalíte tam, kde jste rozbalili i ty zálohy a spustíte ten cmd soubor "opravit-kodovani-cestiny.cmd", stačí jednou.

Možná by někdo měl provést i nějakou edukaci, když jsem tu minule měl prográmek, tak měli lidi i problém, jak najít složku, do které se to stáhlo, ale sry, instalátor fakt dělat nebudu... :)

Tak snad to aspoň někomu pomůže.


Delfín
03. 01. 2023
Dát tip

Díky, Danny, za info. Počkám ale napřed, zda se to podaří spravit Oldovi. Já si to stahoval do mobilu, chodím na portály spíševz něj. Mám sice noťas Lenovo (z r.2015), ale moc ho teď nezapínám. Díky routeru využívám wifi a surfuji spíše z mobilu a vleže často v pozdní čas, kdy se budí a přicházejí músy!


Danny
03. 01. 2023
Dát tip

avi Delfínovi ohledně fixu zazálohovaných textů


Danny
03. 01. 2023
Dát tip TreeSK

jinak to kódování těch zazálohovaných textů o kterém mluvil Šabrej jde "rychle a špinavě" fixnout na uživatelově počítači, změnou textu "iso-8859-2" na "utf-8" ve všech HTML souborech (což asi umí nějaký ten Total Commander rutinně) - pak sice nebude v dobrém kódování tabulka kolem díla, ale dílo, o které jde, bude v pořádku. je možno to takhle dělat, než to Olda spraví


Danny
03. 01. 2023
Dát tip Alegna

Ahoj, sám jsem rozhodně nerad, že to tady končí, ale co se dá dělat... Vím, byl jsem před pár lety sám osloven, jestli bych mohl nějak úžeji spolupracovat, což jsem ale odmítnul kvůli svým zdravotním důvodům (nechci malovat čerta na zeď ale může se stát, že budu cca čtvrt roku "mimo" kvůli své nemoci, teda dlouho se tak nestalo, Bohu dík). Pokud by se našel nějaký způsob, jak to tady udržet, byl bych rozhodně rád, ale třeba je to jenom zbožné přání. Jsem tu od roku 2000 a je to první platforma, na které jsem kdy psal a diskutoval, pokud nepočítám prastaré Usenet News a nějakou velmi starou verzi webu novinky.cz, kde se ještě přispívalo anonymně.


Luzz
03. 01. 2023
Dát tip

avíza anas, zboře a pomerančové


Luzz
03. 01. 2023
Dát tip

děkuji, anas, za avízo (jiné mi nepřišlo).

zboro... ach zboro. zdá se mi, že vliv luzz, zdendy a jim podobných poněkud přeceňuješ. jakože asi bych se měla nějak více vyjádřit, možná dokonce obhájit, když už jsi mě oslovil a označil jako viníka situace, ale nějak necítím ani potřebu na tebou napsané reagovat. 

pomerančová, ty jsi obzvláště vtipná - přeješ rok plný laskavosti poté, cos onehdy poslala celý písmáctvo do píči... no krása. milujme se a množme se, to mi tam chybělo, v tvém novoročním přání. plus nějací ti kokoti výsostní, samozřejmě.

a gora... ta už jen vše korunuje tichým tipováním těch nejsprávnějších komentářů...

současnou redakci prostě nelze než milovat a ctít.

 


Delfín
02. 01. 2023
Dát tip

Připojuji se k Šabrejovi, pokud jde o tu tevhnickou poznámku. Když jsem si před časem zkusil stáhnout svá dílka, tak ten nesoulad různých kódů je na výsledku znát. Prosím, Oldo, zkus na to kouknout! I když chápu, že jistě máš svou rodinu a práci. Syn je taky programátor a k tomu třeba sdílí se svojí dívkou zálibu v tanci, kterému se hodně věnují. 

I když bych samozřejmě dokázal zrekonstruovat texty, kde je vliv toho nesouladu kódování znát. Jako spojař (mechanik na ústřednách) pamatuji počátky počítačové techniky a internetu a chodíval jsem za kamarádkami, co dělali ve výpočetním středisku. 


Aru
02. 01. 2023
Dát tip

Anaso, to jsi možná na něco kápla, proč končí Písmák, tady si může plácnout kdokoli co chce (což je věc oproti Facebooku, kde mizí jak komentáře, tak celé účty věc nevídaná) a zároveň je Písmák i stále největším z literárních webů, takže ho možná už objevil nějaky fízl, nebo ho Olda ukončuje "preventivně", to jsou samozřejmě jen moje dojmy


Silene
02. 01. 2023
Dát tip

Anas, vysvětlivka: korektní = přesný 

. pro mě zásadní konotace


Delfín
02. 01. 2023
Dát tip

Myslím, že by byka škoda to ukončit, i když se zdá, že boom amatérských literárních portálů končí a pokud se někde něco děje, jsou to spíše ti dříve narození, co se to snaží nějak popohánět a udržovat svojí aktivitou. 

Ano, zkusil jsem si taky stáhnou svá dílka, mnoho jich mám i jinde, ale tak nějak nostalgicky lpím i na tom, že si občas znovu čtu i to, co je v komentících. 

Vím, že Lukio na psancích taky vyhrožoval, že jednou skončí a člověk lidsky chápe, že když programátor krom své práce věnuje čas i údržbě takového portálu (a on má i liter a libres), zabere to dost času na úkor rodiny...)

Takhle je teď nefunkční saspi, kde člověk může fungovat jen bez přihlášení, tedy pasivně. Po přihlášení ho to zase shodí, sotva někam klikne. Totem taky není to, co býval a navíc je líný servr. Ještě to trochu funguje na piste-povidky, suvicce a litwebu, ale hodně autorů už to vzdalo. Můj fraucimor na fejsu obsahuje převážně hodně dobrých kamarádek z různých portálů, občas si písnem a mám jistý přehled o jejich dalších osudech. 

Ono to je hlavně o tom, že spousta autorů, hlavně mladších, vyhořela či má i jiné zájmy nebo starosti či zdravotní problémy. Ale našlo by se jich stále dost, co se jaksi nostalgicky vrací a mají i co nabídnout...Jen je odrazují žabomyší války...

 


TreeSK
02. 01. 2023
Dát tip Lerak12, a2a2a

hodně špatné zprávy... modré weby jsou místem pohody a když to tady skončí a arogantní nadutci se přesunou tam, zabijou to i tam... stačí si číst tady v komentářích, bleju dopředu 


Silene
02. 01. 2023
Dát tip

Pomerančová, s díky za reakci, po minulé zkušenosti ani tě nedočtu. Opravím se na korektní:

Zboro, slušela by ti omluva.

(bonusem přihodím: Tenhleten despekt, který projevuješ konkrétně tady vůči Luzz a Majaksovi, je věc.) 

A odpovím ti, Pomerančová: Podporu pro tvrzení? Literární i komentátorskou práci inkriminovaných autorů. To je pro mě docela solidní měřítko. Od Zbory jsem nic kloudně přínosného nekonzumovala. Pivo nepočítám. 


aleš-novák
02. 01. 2023
Dát tip Gora, sveřep

a má teda někdo nějakou vizi? Rád se zapojím, pumpovat vodu z podpalubí umím celkem dobře...


Pomerančová
02. 01. 2023
Dát tip Gora, Zajíc Březňák, kadeřavá, asrar, blacksabbath, a2a2a

Silene, tenhleten despekt k druhým, který projevuješ konkrétně tady vůči Zborovi, je věc, která je tu bohužel už nějakou dobu hodně rozšířená. Mimochodem, máš na podporu svého tvrzení "Luzz je pro Písmák větším přínosem než historicky ty. Sorry jako. Dtto Zdenda/Majaks." i nějaká konkrétní fakta, nebo je to založeno jen na tvých (ne)sympatiích a tvém úhlu pohledu? V tom případě by tomu tvrzení slušelo uvození oním známým pro prezentování vlastního názoru spojení: "Já myslím, že"Nevím, kdo ti (a dalším) dal "od všeho klíče", že často vystupujete z pozice toho, jehož názory jsou nezpochybnitelné nebo snad přímo normou.Mně tady už ty v bouře ve sklenici vody , žabomyší války a různé nálepkování fakt nebaví....Redakce píše kritiky - je to špatně. Redakce nepíše kritiky, ale vybírá díla do výběru - je to taky špatně. Měla by přece svůj výběr zdůvodnit všem, i Františkovi Vonáskovi z Horní Dolní. A tady pozor - nemluvím o připomínkách či kritice výběru - spíše o reakcích typu: "jak si redaktor může dovolit tomuhle dílu dát tip či výběr, když mně se nelíbí. ať mi to redaktor okamžitě zdůvodní"Redakce nedělá nic - je to taky špatně.Jsem na písmáku skoro od začátku, registrovala jsem se tuším (tenkrát pod jiným nickem, kdyby to chtěl někdo kontrolovat - myrinda :-)) někdy v roce 1999... zažila jsem toho  tady hodně, časy dobrý i zlý.  Vášnivé debaty ba až hádky s Lyrykem, krátkou válku s Vellou, která způsobila vznik Literry, a další a další...  ale už asi stačilo...Jakoby někteří měli nutkavou potřebu místo sdílené radosti z tvorby či literárních půtek bojovat o to, že jsou nej ... a rovnat druhé do svých norem. Bohužel, pozoruju to  poslední dobou nejen na písmáku.Tak nezbývá snad než nám všem v novém roce popřát více laskavosti a zdvořilosti, ať se máme rádi a ať na sebe neštěkáme jak na pavlači.Spokojený rok všem :-)


Silene
02. 01. 2023
Dát tip Lnice

Zboro, tohle chce psychoterapii, ale fakt. Jenom ne tu od RJV. 

Luzz je pro Písmák větším přínosem než historicky ty. Sorry jako. Dtto Zdenda/Majaks.

Slušela by ti omluva. 


Pro nostalgiky, kteří si nedovedou představit svět bez Písmáku: byly doby, kdy si lidé nedovedli představit avět bez parního stroje...(a to bych měl být taky nostalgik, jsem tu přes 20 let ..)


Zbora
02. 01. 2023
Dát tip Gora, Prosecký, Thea v tramvaji, blacksabbath, a2a2a, snake_01

Luzz: značná část lidí, co pro Písmáka chtěli něco dělat a dělali v tichosti odešla. Týká se to i vyprázdnění obou redakcí. Stojí za tím často neustálé šikanování od lidí jako jsi ty. Lidí, kteří se nikým na ničem nejsou schopni domluvit, nic nejsou schopní zorganizovat, uvést do provozu. Jediné, co jim jde, je buzerovat ostatní a prohlašovat se při tom za spasitele. Stav v jakém je v současnosti Písmák je především zásluha tvoje, Zdendy, Pusíka a vám podobných. Já jsem se od Písmáka odpojil před třičtvrtě rokem, po neustálých útocích na svojí osobu, kterými fakt nemám zapotřebí nechat si otravovat život. V situaci, kdy je tady skupina, která cíleně ponižuje lidi, co pro vývoj Písmáka dělají nejvíc, nemá smysl cokoli rozjíždět. Každého to dříve nebo později otráví. A s čím tedy přijdeš, když se začíná lámat chleba a máš konečně prostor se pro Písmák nějak angažovat? Něco zrušíme a ono se uvidí, jestli se to samospádem nespraví? Tak to jsi nezklamala! (udělal bych smajlíka, kdyby to spíš nebylo svrchovaně smutné). To je fakt všechno, co dokážeš? Co vymyslet něco jiného, opravdového? Ha?


Lami
02. 01. 2023
Dát tip Zajíc Březňák, supizmus, vesuvanka, sveřep, Štírka, asrar, blacksabbath, a2a2a, Alenakar

Jsem tu jen krátce, ale vím, že pro mnoho uživatelů je Písmák takřka každodenní záležitostí.Mnozí starší jsou zde spoustu let a řekl bych, že tu mají své kořeny.Zrušením byste jim vzal kus života.To nemůžete udělat.


Silene
02. 01. 2023
Dát tip

Safiáne, na technickou podporu se táži výše, tu soudím, že potřebuje rozhraní rovněž. Určitě časovou dotaci. 

Z historické zkušenosti vím, že institut redakce je zátěž pro oba tábory, už jsem tu ikskrát formulovala příčiny, mohu i zkopírovat, je-li zapotřebí. Nu, a jelikož je písmák aktuálně v provozu na dobrovolné bázi, nemůže relativně stálá redakční skupina dostát očekáváním. Pravděpodobně nejsnáze praktikovalo se za studijních let, otázkou, jaký byl přínos. Hybnou silou rozvoje možná dokáží být i dočasné skupiny, které mohou spouštět byť jen jednorázové projekty apod.

Prvotní kosmetická úprava není vůbec od věci. Když to nezkusíš, tak to nezjistíš. Zneužívání institutu redaktorství již tu bylo, ani to nepřinášelo nic dobrého.  


Safián
02. 01. 2023
Dát tip Alegna, a2a2a, Gora

Silene, obávám se, že tvůj návrh nic dobrého nepřinese. Zrušení redakce je jen kosmetickou úpravou. Vždyť ta tu už nic, mimo výběrů, nedělá. Takže stav, který navrhuješ, tu už de facto existuje. Naproti tomu by mohla redakce, pokud bude dál existovat technická podpora a uchytí se pozitivní program, být hybnou silou rozvoje. V tom ale může být největší problém.   Sehnat pár lidí , kteří by chtěli spolupracovat, je asi nemožné. 


atkij
02. 01. 2023
Dát tip Gora, Zajíc Březňák, Alegna, Lami, a2a2a, Alenakar, FAV, Josephina

Konec Písmáka mě neskutečně mrzí. Cítím se tu doma. Mám zde většinu svého slovního nábytku i přebytečných krámů...A taky se tu ráda rozhlížím, čtu, poznávám... Ale především mě toto (většinou) kultivované prostředí k mnohému nakoplo, pomohlo, poznala jsem spoustu báječných, úchvatných, fenomenálních autorů, navázala přátelství či literární spolupráci... A nějaký ten komunikační šum a odpad?...  Občas je třeba větrat a házet do koše.

Upřímně doufám, že zde nekončíme.  


Silene
02. 01. 2023
Dát tip

Janino6, téma jsi nastolila naprosto správně.

V malém množství uživatelů by museli být v redakci buď všichni, sledujete tu absurditu? Nebo nikdo, což je poněkud prostší. Prostě bez by se to mělo zkusit, jestli to písmák osvěží. I Gora přežije, když tu bude jednoduše sama za sebe.  

Vzduch! Však řeka ho potřebuje. 

Škoda, že Olda aspoň trochu přesněji nespecifikuje, co konkrétně potřebuje.


Aru
02. 01. 2023
Dát tip

aha, dík Danny, jo vypadá to tam dost mrtvě.

Jani, Liter mi přijde jako druhý, byť menší než Písmák, přesto stále ještě fungující literární web a pokud by Písmák měl skutečně skončit, pak pokud bychom se nerozprchli po celém internetu by mohl Liter narůst našim přičiněním.

- myslím že skomírající weby literárního typu zachrání právě semknutí, nikoli likvidace, nebo útěk na velké sociální weby, kde próza, či poezie neznamená už vůbec nic

 


Janina6
02. 01. 2023
Dát tip

To je těžký, když ani nevím, co ti tak legrační připadá :-) Ty jsi tu ještě dýl než já, tak můžeš říct, jestli tady něco "upadá" nebo ne... spokojenej mi taky nepřipadáš, ale ty moc nemluvíš, možná, aby tě nikdo nemohl chytit za slovo. Ale fajn, už jdu.


Norsko
02. 01. 2023
Dát tip

Nebuď tak legrační, janino


Janina6
02. 01. 2023
Dát tip

Aru, pardon, uklepla jsem se, měla jsem na mysli Liter. 

Dievča, jestli chápu správně, že tvá narážka míří na mě, jsem tady 15 let, to je proti tvým pěti přece jen doba, kdy se už dá srovnávat. Zažila jsem dobu, kdy tady bylo opravdu aktivních přesně tolik redaktorů, kolik jich nosilo tohle označení. A podívej se dnes, kolik z těch, co jsou napsaní v redakcích, skutečně fungují. Gora prostě nemůže stihnout všechno a za všechny. Slovo redaktor už tady neznamená, co dřív. Jinak, já jsem tohle téma nenastolila (ale nebudu dělat, že ho nevnímám).


Danny
02. 01. 2023
Dát tip Lerak12

Aru: je k nalezení, pouze se dvěma "r": http://www.literra.cz/ - to je web, který vznikl jako náhražka/kopie Písmáka v roce 2003, z důvodů všelijakých tahanic v tomto roce, které tu nechci znovu vytahovat. jednu dobu tam bylo dost lidí, ale teď to víceméně přežívá. já to tam teď beru jako takový další online archív na má díla :)


Aru
02. 01. 2023
Dát tip

Jani, Litera, nebo Liter, totiž "Litera" jaksi není k nalezení


písmák je živá rieka 

upadá ten, ktorý neustále nastoľuje tému o upadaní 

je skrátka tragédom a miluje to 

našťastie písmák je živá rieka 

držím mu palce


aleš-novák
02. 01. 2023
Dát tip Aru, Lerak12, asrar, Gora

kdysi se problémy vyřešily prodejem...nebyla by to taky jedna z možností?


Janina6
02. 01. 2023
Dát tip vesuvanka, K3, Alenakar, Gora, FAV

Neznám zdaleka všechny lit. weby, ale třeba Litera nebo Pište-povídky se s Písmákem vůbec nemůžou srovnávat, a to ani dneska, když poněkud "upadá"... Sociální sítě... no, on třeba takový facebook už údajně upadá taky (z vlastní zkušenosti nevím, nelezu tam). Zrušení by mě dost mrzelo, ale obávám se, že když tu nikdo nerozvíjí smysluplné projekty "sám od sebe", nedojde u něj ke geniálnímu osvícení zrovna teď, jen kvůli hrozbě zániku Písmáku. To, že se nám některé věci nelíbí, nebo se s někým neshodneme, mi připadne normální, proč hned zavírat krám?


Norsko 1
02. 01. 2023
Dát tip

Vivat Písmáque !


Norsko 1
02. 01. 2023
Dát tip

Plavání, zdravý to pohyb, v situaci málo ohybných končetin 


Delahaye
02. 01. 2023
Dát tip a2a2a, Gora, Pisatelka, FAV

"To víno, cos nám nalil, předsedo, není zas tak úplně čistý ... ještě v tom něco plave ... že jo?"

Myslím, že o návštěvnosti a obsahu Písmáka si spousta jiných podobných webů může nechat jen zdát. 


K3
02. 01. 2023
Dát tip blacksabbath, Alenakar, Radovan Skromný - Tvořivý

Jsem téhož názoru, že rušit je snadné, ale vybudovat něco je těžší. Takže když už to tu je, bylo by lepší ponechat. Podle mě se dá lecos vylepšovat za pochodu, vyslechnou připomínky, popř. návrhy na zlepšení atd. a podle toho se zařídit.


vesuvanka
02. 01. 2023
Dát tip K3, sveřep, Štírka, asrar, blacksabbath, Karpatský knihomoľ, a2a2a, Alenakar, elfka_Sea

Oldo, to by byla velká škoda, kdyby měl Písmák skončit, a také si přeji, aby to byl ten jediný a pravý literární web. (Na Písmáku budu 31. ledna 19 let.)


Alegna
02. 01. 2023
Dát tip Aru, Norsko, vesuvanka, egil, Janina6, K3, dievča z lesa, Štírka, Gora, supizmus, Lami, sveřep, asrar, Alenakar, Pisatelka

Nerozšifrovala jsem, co myslíš tím, že se mu lidsky věnovat nemůžeš, jestli je to kvůli útokům na redakci, kvůli redakci samé, nebo kvůli různým "silným", nevhodným a přebujelým příspěvkům do komentářů? Nebo spíše něco tvého osobního?

Řekla bych, že mladí chodí víc na různé blogy, sociální sítě a jiné "publikační platformy" (tohle označení se mi moc líbí) a tady zůstávají ti dříve narození, jako já. Takže změnu vize by si Písmák jistě zasloužil, kdyby přilákal mladé, bylo by to fajn. Kde není změny, tam se pomalu umírá. Určitě jsou tady tací, kteří tu vizi mají. Přeji Písmaku, aby neskončil, naopak, byl ten jediný a pravý litveb.

Kdyby mě dejbože něco smysluplného napadlo, jistě se ti s tím svěřím.


Aru
02. 01. 2023
Dát tip

svatá pravda svatý Ďaure, co by bylo lidský pokolení bez žabomyších válek, to hned z každýho by byl zenový mistr a byla tu ukrutná nuda, kdybychom k sobě všichni byli toleratní, plní pochopení a porozumění pro každou slabůstku druhýho, strašná představa :D


Norsko 1
02. 01. 2023
Dát tip

Zakladatel vzal lopatu a stal se hrobníkem. Kupte to !


Silene
02. 01. 2023
Dát tip

Oldo,

bylo lze dát alespoň částečně veřejně do placu, jakou časovou dotaci si provoz Písmáku po technické stránce žádá a nač jeho provoz vychází? A zda je teoreticky možné jej ještě nějak přepisovat, více upravovat, nebo prostě má své výchozí technické limity závislé na tom, jak byl původně naprogramován a následně korigován, pokud chceš zachovat jeho stávající databázi? 


Luzz
02. 01. 2023
Dát tip Janina6, Silene, sveřep, LGarra

proč hned ukončovat fungování celého písmáka... nestačilo by ukončit fungování obou redakcí? a ke konci roku 2023 by se vidělo?

osobně myslím, že jak většina problémů, které zde poslední dobou vznikají a které se řeší, tak stav, do kterého se písmák dostal, jsou propojeny právě s tím, jak se redakce (ne)projevuje.

 

 


Aru
02. 01. 2023
Dát tip LGarra

no teda! zmizí Písmácké útočiště a trochu živým literárním webem zbyde už jenom Liter


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru