Psychospirituální krize - 4. část - Kotvy

Kotvy
Když se vám zčistajasna vynoří do mysli nevědomé obsahy, máte co dělat, abyste to ustáli. Vír iracionálna roztočí spirálu natolik, že potřebujete něco, čeho byste se chytili. Takzvaně se ukotvit. Kotvy, které mi pomáhaly uchopit neuchopitelné, nebo spíše nepadat do ještě větších hlubin nevědomí, byly především hudba, pohyb, tvůrčí činnost a psaní.

08. 02. 2016
2
3
326
Próza na pokračování

Psychospirituální krize - 5. část - Kriminál nebo azyl

Poprvé vlese
Na svou první vycházku za zdi ústavu jsem šel sRadkem. Coby pacoš sdohledem dvojkou to ani jinak nešlo. Na kuřárně se lidi hodně bavili o tom, že nedaleko léčebny by měla být rozhledna – nedávno otevřená. Daleké výhledy jsem vždycky miloval, takže cíl byl jasný.

08. 02. 2016
0
0
325
Próza na pokračování

Psychospirituální krize - 6. část - Podivná dovolená

Řád na Zámečku
Život na Zámečku se jistě vmnohém podobal životu na jiných odděleních českých psychiatrií. To jsem ale zatím neměl možnost zjistit a mít tak nějaké srovnání. Čím se vyznačoval každodenní život vléčebně hluboko vlesích nad kdysi krajským městem. Byl to především řád, nebo aspoň snaha o něj.

08. 02. 2016
0
1
308
Próza na pokračování

Psychospirituální krize - 3. část - Sám sobě v kleci

předchozí děj
Anděl
Po prvním letmém seznámení sdruhým patrem Zámečku a jeho osazenstvem jsem snapětím vyhlížel svou první vizitu. Čekal jsem na pokoji, když kdosi zaklepal. Očekával jsem leccos, patrně potrhlého doktora či doktorku, ale opak byl pravdou. Zjevil se mi Anděl.

07. 02. 2016
2
7
346
Próza na pokračování

Psychospirituální krize - 2. část - Na hranici

předchozí děj
Na hranici
„Já se modlím – když mi teče do bot,“ tak nějak pronesl památnou větu Zdeněk Svěrák ve filmu Vratné lahve ve chvíli, kdy se sDanielou Kolářovou pohupovali na hladině rybníka vbalonovém koši a hrozilo jim, že utonou. Právě tato věta se mi vybavuje, když si vzpomenu na moment, kdy se nade mnou na přístrojích objevila rovná vodorovná čára. Sleduju ji snad celých pět vteřin, při plném vědomí, než si toho stačí všimnout sestřičky. Ty mě vzápětí během mikrosekund opásají jakýmsi širokým pruhem čehosi, z čehož mi pouští do těla elektrické impulsy a pokouší se mi srdce nahodit znovu kživotu.

04. 02. 2016
1
1
414
Próza na pokračování

Psychospirituální krize - 1. část - Dvířka se otevírají

Já našel klíč od stařičkých vrátek
pokrytých prachem
z pavučin krajek a rzí
ukrytých v křoví

01. 02. 2016
2
4
610
Próza na pokračování

Jak se stát promotérem

Jak se stát promotérem. Máte-li kuráž, tak poměrně snadno. Stačí si najít klub, hospodu nebo plac někde venku, interpreta, zvukaře (někdy ani ten není třeba vpřípadě akustických žánrů) avěřit, že na vaši akci někdo dorazí. Bavíme se, abychom si rozuměli, okoncertech pořádaných takříkajíc čistě amatérsky – na koleně.

22. 01. 2015
0
0
376
Fejetony

"Slast" kuřáka

Blíží se 1. leden 2013, den D, kdy chci skoncovat skouřením. Pro někoho „pouhý“ zlozvyk, pro odborníky i pro mě těžká drogová závislost. Prý silnější než na heroinu, co se žádostivosti týče.

28. 12. 2012
1
6
636
Miniatury prozaické

SINGLE

Být single v37 letech nemusí být až tak špatné. Co si uděláte, to máte, co nikoliv, tak to velkoryse přehlédnete. Nikdo za vás ve vaší domácnosti, a zpravidla i jinde, sice nic neudělá, ale nemusíte se zase trápit výčitkami kpartnerovi či nedej bože krodičům, pokud tedy máte to „štěstí“ a stále, i vtomto věku, žijete pohromadě. Můžete nadávat maximálně jen sami sobě.

04. 12. 2012
4
7
874
Fejetony

Až za hrob

Všichni víme, že smrt je jediná jistota, kterou ve světě plném nejistot každý znás má. Chuďas nebo boháč, krasavec nebo škareda, moudrý nebo hlupák. Nikdo se jí nevyhne a nikdo nezná ten okamžik, kdy si zubatá na něj začne brousit svou nemilosrdnou, avšak pro všechny spravedlivou kosu.
Ať už věříme či nevěříme vposmrtný život či reinkarnaci kdesi a vjakési formě, je naše smrt neoddiskutovatelnou definitivou pozemské pouti našeho života.

14. 09. 2011
4
7
1097
Fejetony

Včelí kamikaze

U bráchy na venkově jsme měli už druhé letošní „medobraní“. Když přijde ta pravá chvíle, tak u něj totiž funguji jako hlavní odvíčkovávač a vytáčeč plástů a následně stáčeč medu. Za tuhle terminologii by kdejaký ostřílený včelař asi obracel oči v sloup, ale já tomu tak říkám. Všechno šlo jako po másle, až jsem se divil, že jsem nekoupil žádné žihadlo.

06. 06. 2011
2
9
1119
Fejetony

Štěstí v neštěstí

Na maďarské punkery Bankrupt, které si na mini turné po českých klubech pozvala strakonická skupina Zničeho nic, jsem byl poměrně zvědavý. Předcházela jim totiž pověst, že to jsou takřka Ramones zBudapešti. Skutečně se svou melodičností, ostrými kytarami a pódiovou šou blížili této americké punkové ikoně. A publikum strakonického klubu na Křemelce si hned po pár vypalovačkách získali.

23. 01. 2011
2
4
1084
Úvahy

RECENZE: Pro Závodní ovce jsou bratři Mašíni hrdinové

Zcela zaplněná kavárna U Vavřiny hostila vpátek 14. ledna domácí skupinu Závodní ovce. Ta patří ktomu nejlepšímu, co písecká hudební scéna může nabídnout. Chytlavé melodie sprvky funky, rapu i blues a vtipnými texty nenechaly bránice návštěvníků vklidu.

16. 01. 2011
7
54
2998
Recenze i neliterární

Jak jsem potkal anděla

Jsem celý, žiju a můžu se hýbat. Co víc, si můžete přát, když po smyku a piruetě ve vzduchu skončíte ve svém autě na jeho střeše. Nechápu to. Jedu pomalu, šedesát maximálně, poslouchám rádio.

29. 12. 2010
3
4
1102
Povídky

Lenost

Bojíš se práce.
Tak si rychle nastup.
Právě odjíždí rychlík
Příští zastávka

29. 12. 2010
2
8
997
Miniatury, hříčky

Má láska mi kuje srdce

Má láska mi kuje srdce
někdy lehce, jindy prudce
kuje kuje čím dál víc
nepotřebuje rukavic

21. 12. 2010
1
4
1076
Volné verše

Žáci v lennonkách si připomněli úmrtí Johna Lennona

Na pravděpodobně největší fanklub Johna Lennona vPísku se 8. prosince proměnila Základní škola Edvarda Beneše. Na ten den totiž připadalo 30. výročí od tragické smrti Johna Lennona, frontmana legendární skupiny Beatles, a tak učitelku hudební výchovy Lenku Halamovou napadlo uspořádat ktéto události jakýsi happening, který by tuto významnou osobnost populární hudby žákům co nejvíc přiblížil.

10. 12. 2010
6
15
1906
Recenze i neliterární

Malý písecký Rockefeller

Tu a tam se každému znás stává, že potká někoho, kdo ho něčím zaujme, pobaví, dá šedému dni novou barvu a chuť. Mně se to naposledy stalo, když jsem se vypravil na křest nové knihy Hrad vzpomínek písecké autorky Ilony Ondráčkové, jejíž břitké fejetony dost možná znáte právě z Jihočeských týdeníků. Ačkoliv je Ilona zajímavá a netuctová žena a navíc velmi nadějná autorka, ten o kom chci psát je někdo jiný. Na křest jsme byli smluveni skamarádkou.

03. 12. 2010
7
10
1491
Fejetony

Útok na naše peněženky

Předvánoční šílenství vypuklo naplno, obchodníci a všudypřítomná reklama už nejen že vystrkují růžky, ale masírují nás kamkoliv se vrtneme. Zboží se zlevňuje v nejrůznějších akcích, výlohy se předhánějí vtom, aby se staly nejpřitažlivější ve městě. Jestli na to nebo ono máme je vcelku jedno. Lákavé půjčky nám mohou toto dilema vyřešit.

29. 11. 2010
1
6
1128
Fejetony

Na jedné lodi s loutkáři a muzikanty

MIROTICE – Ostrov u Dolejšího mlýna zasypaný sněhem vsobotu 27. listopadu příliš nepřipomínal idylickou atmosféru letního festivalu Mirotické setkání loutek a hudby, které se tam letos konalo už posedmé. Když jste ale vešli do přilehlé, teprve vlétě otevřené, Kavárenské hospůdky pojaté vnámořnickém duchu, dýchlo na vás u hořícího krbu domácí teplo a útulno. Vjedné chvíli jste byli na palubě rybářské bárky, při druhém pohledu uvnitřkajuty a okénky zpodpalubí pozorovali piráta nebo mořského vlka vobjetí mořských panen.

28. 11. 2010
0
3
1237
Recenze i neliterární

IVAN KLÍMA: Jak přežít blahobyt

STRAKONICE - Spisovatel Ivan Klíma byl 10. listopadu dalším hostem cyklu Zelené večery. Ty připravuje Ivana Jónová zInformačního centra neziskových organizací a Evropské unie při Šmidingerově knihovně ve spolupráci sčajovnou Inspirace, kde se samotné besedy odehrávají. Název pořadu „Jak přežít blahobyt“ byl vypůjčený zKlímovy stejnojmenné studie, vníž se zabývá globálními problémy dnešní civilizace, jejich možnými důsledky i návrhy řešení.

19. 11. 2010
11
39
2735
Medailonky lit. osobností

Podzimní úklid

Podzimní úklid
Téměř víkend co víkend jezdíme srodinou kbráchovi na venkov. Je tam stále co dělat, hlavně na zahradě. Ten poslední se nesl ve znamení sbírání jablek a hrabání spadaného listí. Jakýsi podzimní úklid.

14. 11. 2010
0
2
1103
Úvahy

Dobrá nebo špatná zkušenost?

Dobrá nebo špatná zkušenost.
Všude, kam se podíváme, slyšíme od našich přátel a známých nebo provařených celebrit či politiků vTV, okřídlenou větu: „Byla to pro mě dobrá zkušenost. “ Nebo: „Udělal jsem cennou zkušenost. “ Tohle slovní spojení prosáklo do naší komunikace jako ropná skvrna do Mexického zálivu.

14. 11. 2010
1
8
977
Fejetony

Snídám s toustovačem (na seznamce)

Když si člověk čte vinzerci, tak většinou něco shání. Nový byt, chatu, auto anebo partnera. Inzeráty v takzvané seznamce, kde se shání ti naposled jmenovaní, bývají často ty nejpikantnější. Než se člověk ale ktěm nejpovedenějším, které ho zaujmou a leccos o jejich pisateli řeknou, dostane, musí se mnohdy prohrabat záplavou obligátních frází, které jsou psány jako přes kopírák.

26. 10. 2010
11
23
2026
Fejetony

Cyklovýlet po dálnici

Vpátek večer si tak brouzdám po facebooku, když narazím na zajímavou akci. Známá písecká postava Martin Brož, u mnohých známý jen pod přezdívkou Cryo, tam vyvěsil pozvánku na cyklovýlet vpravdě netuctový, spanilou jízdu po nově dostavěném úseku rychlostní komunikace R4. To by nemuselo být vůbec špatné. Svou účast ale naplno nepotvrdím, kliknu na „možná“.

11. 09. 2010
4
5
1078
Fejetony

Houby s octem

Houbaření mám rád. A to, i když se někdy chodí lesem křížem krážem a mnoho hub se nenajde. Ke sbírání všech možných plodů lesa, včetně hub, mě vedli rodiče odmalička, hlavně táta. Ten mě brzy naučil rozeznávat všechny jedlé i nejedlé plodnice, které vlesích vokolí Nezamyslic, kde bydlela babička, rostly.

19. 08. 2010
4
5
1464
Fejetony

Probuď mě ze sna

Probuď mě ze sna,
z tripu bez drog,
do běžného dne
Třidéreality,

03. 08. 2010
0
5
1088
Volné verše

Na náhody nevěřím

Na náhody nevěřím
vše, co se nám stává
nás vždyv něčem prověří
jen hlupák pak nadává

06. 07. 2010
1
10
1184
Volné verše

(Ne) báseň o životním filmovém pásu a ujíždějících vlacích

Není to podivná zábava
brodit se vlastníma sračkama
motat se v kruhu
jak myš na rotopedu

21. 09. 2009
0
2
1352
Volné verše

GLOSA: Agresor na Výstavišti

Koncert Visacího zámku vpíseckém letním kině starším zabrnkal na struny nostalgie, mladší potěšil a asi všem rozhýbal jejich bránice. Na zcela jiné struny, po produkci punkových „veteránů“, však zahrál jakýsi mladík. Sedím na Výstavišti se zpěvákem jisté rockové kapely a debatíme, hlavní budovu Policie ČR na dohled, a rozebíráme výkon punkových inženýrů ze „Zámků“, když vtom knám přichází skupinka mladých mužů. Včele vytáhlý klučina snakrátko ostříhanými blond vlasy – typ diskoskinheada, na nevinném obličeji výraz bijce.

30. 08. 2009
2
4
1527
Fejetony

Grull

Grulla spolkl Grull,je ho jenom půlDruhý Grull je sytnemá však co pít
Nejsi osel, milý Grulle. vydávat se sám na pole,kde nic není, jen ten Grullno a vidíš je tě půl. .

29. 08. 2009
1
10
1587
Blbůstky

Rozhovor se Zdeňkem Svěrákem: Cimrman je lidem sympatický, protože to je smolař

Cimrman je lidem sympatický, protože to je smolař
Hru České nebe mohli v uplynulém týdnu vidět na jihu Čech také diváci ve Volyni, Vodňanech, Soběslavi a Písku. A právě před představením v píseckém kulturním domě, které se konalo ve čtvrtek 25. června jsme několik otázek položili Zdeňkovi Svěrákovi, spoluzakladateli DJC, pro které píše hry společně s Ladislavem Smoljakem. Oba dva v nové hře alternují postavu učitele národů – Jana Ámose Komenského.

27. 06. 2009
5
35
3057
Medailonky lit. osobností

GLOSA: Malý velký národ bojovníků

Ačkoliv fotbaldelší dobu moc nesleduji, i když sám ani nevím proč, a orientuji se spíš na věci točící se kolem různých forem kulturního dění, taksobotní zápas naší fotbalovéreprezentace se Švýcarybyl výjimkou. Celý zápas jsem neviděl, ale i to málo stálo za to.
Zvlášť náš jediný, ale vítězný gól nováčka Václava Svěrkoše, který byl povolán na trávník dokonce jako náhradník za Jana Kollera. V obýváku u našich se ozval hurónský výkřik bráchy, synovce a táty, který měnenechal chladným, a tak jsem seběželpodívat.

08. 06. 2008
0
5
1352
Úvahy

RECENZE: Venkovský učitel – nový film Bohdana Slámy

Předpremiéra filmu za účasti jeho tvůrců: 12. 3. 2008 Písek – kino Portyč
O novém filmu režiséra a scénáristy Bohdana Slámy můžeme hovořit jako o psychologickém dramatu či nevšedním milostném trojúhelníku. Ale také o cestě za hledáním lásky, přátelství, smíření a odpuštění.

15. 03. 2008
7
35
3240
Recenze i neliterární

Proč končím s dýmajícím cumlem ...

Proč končím sdýmajícím cumlem …
Petr Nechvátal
(abstinující kuřák)
Kouřil jsem 8 let. Poslední roky to dotáhl na dvacku cigárek denně. Téměř tři roky abstinoval. Před necelým půlrokem se znovu rozhulil.

15. 01. 2008
0
7
1546
Úvahy

Cohiba - recenze CD

Cohiba pokřtí Pod čarou své první CD
Písecká skupina Cohiba, jejíž vznik se datuje rokem 2004, natočila po třech letech existence své první album se stejnojmenným názvem Cohiba. To se před nedávnem narodilo v malém vydavatelství Mad dog records.
První, co na CD zaujme, je precizně zhotovený booklet. Všudypřítomný je motiv balónu od pohledu z koše do nitra kupole balónu, přes zážeh až po záběry krajiny z ptačí perspektivy, to vše jakoby na starých zažloutlých snímcích, z nichž dýchá nostalgie.

28. 11. 2007
0
6
1640
Recenze i neliterární

Pověsti jsou příběhy hrané v kulisách krajin - rozhovor s O. Fibichem

Ondřej Fibich je antikvář, ale i básník a spisovatel orientující se především na tradice, duši lidí a krajiny Prácheňského kraje. Nedávno vydal již druhý díl pověstí z cyklu Prácheňský poklad.
Proč sbíráte právě pověsti.
Rozhodl jsem se sbírat pověsti z celého Prácheňského kraje, protože ho vnímám jako historicky legitimní území, které tady trvalo několik set let a určitým způsobem stále ovlivňuje vztahy mezi lidmi, mezi městy a do velké míry i v krajině, která plynule přechází z jednoho místa do druhého a nejsou tam žádné viditelné hranice.

26. 11. 2007
0
4
2119
Knihy, Časopisy

POGO - echo punkového dětství

Vzpomínám si, jak jsme ve čtrnácti, v roce 1989,začali chodit na strakonický Telex. Už tehdy punkovou ikonu, na jejich koncertech bývali k vidění docela divocí týpci, kteří rozhodně nepreferovali pogo - "kop jsem tě kanadou - pardon, bratře, vícekrát se to nestane". To ani náhodou. A starší bratr našeho splužáka z osmičky Lopi s takovou bandičkou táhl.

22. 11. 2007
7
13
1946
Povídky

RW cafe bude v kulturním menu města Písku chybět

V sobotu 3. listopadu ukončila činnost literární kavárna RW cafe koncertem vynikajícího píseckého hudebníka Romana Dragouna. Nechci na tomto místě rozebírat důvody, proč se tomu tak stalo. Rád bych se jen ohlédl za kulturním prostorem s nezaměnitelným geniem loci, který svými aktivitami daleko přesáhl hranice města a kraje, a stal se uznávaným a respektovaným klubem po celé republice.

05. 11. 2007
0
0
1836
Úvahy

sám

cigarety dým
hledá smír
z duše kouř se valí
z oken na náměstí

23. 09. 2007
3
9
1643
Volné verše

Záviš zbavuje posluchače předsudků (recenze koncertu)

Písničkář Záviš ze Znojma je nepřehlédnutelnou postavou hudební scény. A to nejen téměř dvoumetrovou postavou s vizáží poustevníka, ale především svou tvorbou. Kritiky přezdívaný „kníže pornofolku“ si ve svých textech skutečně nebere žádné servítky.
Zásadním tématem jeho písniček jsou vztahy s hlavním důrazem na sex.

22. 09. 2007
0
29
4845
Recenze i neliterární

Ražická rocková noc (Hudba Praha, Znouzectnost, Visací zámek, Funusband)

Deštivé a chladné počasí zpočátku minulého týdne dělalo vrásky pořadatelům Ražické rockové noci – minifestivalu, který chce navázat na Tálínskou rockovou noc. Počasí se ale naštěstí umoudřilo a krásné babí léto v kombinaci se zavedenými rockovými legendami přilákalo v sobotu do přírodního amfiteátru několik stovek návštěvníků.
Už při prvním pohledu na věkové složení rockerů bylo zjevné, že se koncert bude nést tak trochu v duchu nostalgie a bude patřit hlavně pamětníkům. Náctileté a dvacátníky aby pohledal, za to třicátníků a čtyřicátníků se sešla drtivá většina.

17. 09. 2007
0
4
1532
Recenze i neliterární

Dáme dvóju aneb Jak se Pepa Němeček stal přes noc literárním hrdinou

Před pár dny se mi v Country clubu ve Vráži dostala do ruky útlá, ale na první dojem milá knížka „Dáme dvóju“ od Jiřího Brandejse. Prolistoval jsem ji, začetl se. A byl u vytržení. A když jsem se dozvěděl, že hlavní hrdina povídek, u nichž se člověk nedokáže nesmát, je štamgast zmiňované hospody – hajný Pepa Němeček (s nímž jsem se bohužel doposud míjel), tak jsem čimelického pábitele zatoužil poznat osobně.

05. 09. 2007
0
0
2745
Ostatní nezařaditelné

Moudrý blázen Josef Švejk a ti druzí

Říká se, že český národ nemá hrdinů. A když už nějaké má, tak nejsou z tohoto světa. Zrodili se z imaginace jejich tvůrců. Není náhodou, že při volbě o „Největší Čecha“ všechny „národní ikony“ Masaryka, Čapka či Karla IV.

01. 09. 2007
0
4
1769
Úvahy

Mirotické setkání loutek a hudby má smysl a hloubku

Díky příznivci loutkového divadla a kvalitní hudby Ladislavu Loisovi Tomešovi má město festival, na který může být právem hrdé a mít ho v prestižním zásobníku lákadel pro cestovní ruch.
Pohár přetékajících emocíKaždý, kdo se o tomto víkendu vypravil na 4. ročník Mirotického setkání loutek a hudby, nelitoval. Úsměv na tváři a zážitky z představení, které lze bez zaváhání řadit do „první ligy“ našeho kulturního bohatství, prozrazovaly, že se pořadatelé trefili do černého a lidé měli, co dělat, aby vydatné porce emocí tryskajících z účinkujících vstřebali.

27. 08. 2007
0
7
1929
Recenze i neliterární

Most do dětských duší

Most do dětských duší
Na nový „fantasy“ film Most do země Terabithia jsem šel svelkým očekáváním. Avizovaný podíl spolutvůrců úspěšných Letopisů Narnie sliboval lákavou podívanou i dobrý příběh. Leč ti, co šli na fantasy museli být trochu zklamáni, příliš trikových prvků ve filmu kvidění není. Ovšem ti, co chtěli prožít silný příběh si jistě přišli na své.

21. 05. 2007
2
2
1771
Recenze i neliterární

Máš dost střeliva?

Máš dost střeliva .
Doba, kdy zářící oči všech hleděly vstříc světlým zítřkům a kdy všechny třídy „beztřídní“ společnosti chodily do prvomájového průvodu s budovatelským nadšením, vyšuměla. Do průvodu, mávajícího davu, který provolával slávu Sovětskému svazu a KSČ, se zanedlouho chodilo už jen z povinnosti.
My, co jsme byli v tenisovém oddíle, a nemuseli, okrojováni šátky na modrých košilkách, doprovázet soudružku učitelku, jsme měli kliku.

01. 05. 2007
2
7
1810
Fejetony

Já nejsem řidič!

Já nejsem řidič.
Po dalším lehkém zrcadelním debaklu návštěvním, koncertu Totálních nasazenců a Laiků, jsme s Vencou "21" dorazili do Písku. Jelikož jsem do Bernartic jel Vencovo károu, tak jsem "Jednadvacítku" od jeho garáže vezl domů už pěkně upraveného, jak je jeho dobrým zvykem. A tu před námi hlídka polyšmenů.

26. 03. 2007
2
6
2035
Povídky

Démophobia - Mlýnek (recenze CD a křtu desky)

Démophobia: Mlýnek (Sisyfos records, 2007)
Recenze CD a křtu desky (Malý sál Měšťanské besedy vPlzni, 8. 3. 2007, hosté - Deratizéři )
Dlouhých osm let museli příznivci dua Démophobia čekat na oficiální vydání třetího alba originálních folkařů, kterým vžilách koluje rocková krev. Původně sólový projekt kytaristy a zpěváka plzeňské Znouzectnosti Démy, který vroce 1995 nahrál spřáteli první album „Démophobia aneb Plzeňské pověsti, písně a jiné plísně jak je vyvedl Déma von Nouze za pomoci svých kumpánů“, se rozšířil na duo.

20. 03. 2007
4
9
2578
Recenze i neliterární

Medovník

Medovník
Víme, že naši rodinu nejlépe uctíme buchtou. Brácha i rodiče sladké všeho druhu prostě milují. A tak vočekávání nedělní návštěvy, jsme se tentokrát rozhodli upéct něco „extra“. Žádný obyčejný štrůdl nebo perník.

20. 03. 2007
6
15
2593
Fejetony

Plivance na severní pól

Plivance na severní pól
„Četl jsi to . “, vyhrkne na mě brácha do telefonu.
„A co jako. “, ptám se nechápavě.

12. 03. 2007
7
11
2281
Fejetony

Časovaná bomba za barákem

Časovaná bomba za barákem
Válčí se vIráku. Jsem jako většina zvás docela vklidu. Akutní nebezpečí příliš nehrozí. Mluví se o radarech NATO na našem území.

05. 03. 2007
0
12
2349
Fejetony

Soutěže dívčí krásy

Soutěže dívčí krásy
Česká MISS zná své vítězky. Rozpačitý galavečer sneméně rozpačitým moderátorem Michalem Novotným představil dívky ze všech koutů republiky, které zatoužily po korunce královny krásy a pokusily se stát celebritou. Copak o to, dívčí přání se vdobě preferující mládí, krásu a výkon nad zralostí a zkušenostmi stává jednoznačnou výzvou. A která zdívek někdy nesnila o tom stát se modelkou.

05. 03. 2007
2
11
2348
Fejetony

Sylvie Krobová recenze na koncert

Sylvie Krobová rozsvítila RW
Není mnoho umělců, kteří dokáží své diváky přikovat kžidlím a navodit atmosféru naprosté soustředěnosti a hrobového ticha spříjemnými mrazivými pocity, které se dostavují vždy, když se člověk setká svýjimečným uměleckým zážitkem a přitom mu vhlavě rezonuje: „Tak to je přesně ono. “ Sylvie Krobová to umí mírou vrchovatou. O tom se mohli přesvědčit posluchači jejího recitálu vpátek 16. února na koncertu vpíseckém RW café.

17. 02. 2007
2
9
2202
Recenze i neliterární

Vlkodlak

Vlkodlak volá
démanty noci
svítí na cestu
a vjeho moci

15. 02. 2007
2
5
1528
Smíšené verše

V kruhu

Před světem vypadat
prahnout po uznání
před sebou upadat
nečinit pokání

10. 02. 2007
6
11
2042
Smíšené verše

V čelistech zoufalství

V čelistech zoufalství
a v cele času
počítám vteřiny
co dají mi spásu

08. 02. 2007
3
16
2284
Vázané verše

Streeti, kde jste ?!

Streeti, kde jste .
Čas sdětmi, které hlídáme, chceme využívat, co nejlépe. Usadit je před bednu a pustit dévédéčko by bylo sice bezpracné a pohodlnější, ale my raději volíme interaktivnější aktivity, u kterých něco prožijí, poznají a něco si odnesou. Vedle procházek do lesa, krmení a pozorování zvěře, hrajeme deskové hry anebo jdeme alespoň na dětské hřiště, kde se holky protáhnou, vyzkouší různé atrakce a potkají se sdalšími dětmi.

25. 01. 2007
1
4
1986
Úvahy

ABC - 50 let časopisu

ABC – 50 let časopisu
Úplně náhodou jsem se od svého kamaráda dozvěděl, že se vneděli 21. 2. 2007 koná setkání „jedniček“. „Jak jedniček“.

23. 01. 2007
1
72
15263
Srazy, akce

Eragon - recenze na film

Eragon
Na film Eragon jsem šel se smíšenými pocity. Na jednu stranu jsem byl po přečtení knihynatěšený a zvědavý, jak se Hollywoodu podařilo ztvárnit předlohu mladého Paoliniho, na druhou stranu mě halily obavy, jestli to nebude úplný propadák, jaktakřka unisono "varovaly" kritiky snad všech plátků, kde se recenze na fim objevily. Musím s potěšením konstatovat, že Eragon propadák není. Ovšem záleží na tom, co od filmu očekáváte.

15. 01. 2007
4
34
3954
Recenze i neliterární

Cesty

Odletíš si na koberci
vrátíš se na tygroletci
spatříš-li tam vlkovčela
budeš míti to, cos chtěla

11. 01. 2007
0
7
1764
Miniatury, hříčky

Toulám se tvou krajinou

toulám se tvou krajinou
hledám hlubinu bezednou
hledám, co zbylo uvniřnás
co nespálil holomráz

11. 01. 2007
3
13
2245
Vázané verše

Obludná

Obludná
"Hej, ty. no na tebe volám. Co je za tím lesem. "
"Tam.

11. 01. 2007
3
8
1970
Povídky

Hukot systémů

Výběr

Hukot systémů
Teprve, když člověk vhospodě zůstane sám a navíc má to štěstí či smůlu, že je zcela střízlivý, uvědomí si, že ji vnímá docela jinak. Klid jeho teritoria kolem malého stolku zmizí vokamžiku. A najednou ho začnou atakovat hlukové stěny Hukotu jiných stolů, kde vládne čilá debata. Vy ovšem opodál nemáte nejmenší páru o čem.

05. 01. 2007
4
8
2455
Úvahy

Krajské město Prácheňska

Krajské město Prácheňska
Jedno pivo, ktomu káva. Zvedám se od baru a vcházím do nočního města. Plný naděje vosvěžení dnešního večera. Zastavení u kamenného mostu, pamětníka dějin, jehož oblouky se symbolicky klenou nad temnou hladinou, mi evokuje jiný čas, jinou realitu.

29. 11. 2006
4
19
3273
Úvahy
Nahoru